Ny lungekreft-varsling

En enkel test av celler som skrapes fra huden på innsiden av kinnet kan gi tidlig forvarsel om lungekreft. Metoden har vært utprøvd med gode resultater i Canada, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsøkene utført av det canadiske kreftforskningsselskapet Perceptronix ga riktige forvarsler i to tredeler av tilfellene. Resultatene er lagt fram på en kreftkonferanse i Montreal, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider mandag.

Britiske fagfolk sier til BBC at det trengs mer forskning og utprøving, før man kan fastslå om metoden gir sikre nok resultater. Hvis det viser seg å være tilfelle, kan testen utføres av allmennpraktikere eller av tannleger.

- Vi mener at tidlige og riktige diagnoser er nøkkelen til å redusere antallet dødsfall som skyldes lungekreft. Vår forskning er konsentrert om sykdommens første fase, og det gjenstår mye arbeid, fastslår Perceptronix’ sjefforsker Bojana Turic.

Lungekreft rammer først og fremst røykere, og kan behandles med godt resultat hvis diagnosen stilles tidlig nok. I Norge oppdages det årlig rundt 2.000 nye tilfelle av sykdommen, mens rundt 1.500 pasienter hvert år dør av sykdommen her i landet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS