Mer utdanning - mer kreft

Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at kvinner som er høyt utdannet oftere dør av brystkreft, uavhengig av om de har barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Også tidligere har det vært kjent at høyt utdannede kvinner får kreft oftere enn lavt utdannede. Forskerne har da antatt at denne sammenhengen skyldes at kvinner med utdannelse enten får barn senere i livet enn kvinner som kun har grunnskolen, eller er barnløse.

Nå viser en fersk undersøkelse presentert i Aftenposten at også høyt utdannede kvinner som har barn, får kreft hyppigere enn lavt utdannede med barn. Forskerne forstår ikke sammenhengen.

- Vi ble veldig overrasket over resultatene. Når vi skilte ut gruppen med barn, regnet vi med at det ikke ville være noen forskjell i dødelighet, men vi tok feil. Vi ser nå at det er en betydelig større grad av dødelighet blant dem som har høy utdanning, enn blant dem som ikke har det, sier forsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

Anne Beccer Brandvold i Kreftforeningen håper det vil bli forsket mer på hva som er sammenhengen mellom utdanningsnivå og kreftrisiko.

(NTB)

Powered by Labrador CMS