Mer klimagasser

Utslipp til luft av enkelte miljøgifter og nitrogenoksider (NOX) er redusert siden 1990-årene, mens utslipp av klimagass har økt fra 1990 til 2005, går det fram av beregninger gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SSB har i samarbeid med Statens forurensningstilsyn (SFT) foretatt beregninger av utslipp av miljøgifter, av nitrogenoksider og av klimagasser for perioden 1990 til 2005.

Utslipp til luft av mange miljøgifter som de fleste tungmetaller, dioksiner og svevestøv er redusert i tråd med nasjonale mål og internasjonale forpliktelser. Men utslippene av organiske miljøgifter (PAH) økte i 2005.

NOX-utslippene er redusert med 7 prosent siden 1990, men innen 2010 må utslippene kuttes med ytterligere 21 prosent for å holde forpliktelsene i Göteborg-protokollen. Et slikt kutt tilsvarer ifølge SSB omtrent utslippene fra hele den norske olje- og gassvirksomheten.

Klimagassutslippene har steget med 8,5 prosent i analyseperioden. I 2005 var det en svak nedgang i slike utslipp, men SSB mener det ikke er grunnlag for å anta at dette er starten på en ny trend. Utbygging av anleggene på Kårstø og Melkøya bidrar til økte utslipp, mener SSB. (Geir Lillesund, NTB)

Powered by Labrador CMS