Marin lab åpnet på Svalbard

Verdens nordligste marinlaboratorium ble i dag åpnet i Ny-Ålesund på Svalbard.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som offisielt åpnet laboratoriet, mens justisminister Odd Einar Dørum og et stort antall gjester fra inn- og utland markerte begivenheten.

- Det er en stor dag for Kings Bay AS og arktisk forskning når vi nå er kommet så langt at det siste, viktige naturvitenskapelige fagfeltet har fått sine fasiliteter, sier styreleder Knut M. Ore i det statlige selskapet Kings Bay AS som har reist laboratoriet og som vil drive det for forskerne.

Kings Bay AS eier og driver bosettingen i Ny-Ålesund. Det tidligere gruvesamfunnet er i dag en moderne forskningsstasjon for arktisk forskning og miljøovervåkning.

Atlantiske og arktiske havstrømmer møtes utenfor Svalbard. Dette gjør Kongsfjorden og Ny-Ålesund spesielt godt egnet for studier av marine mikroorganismer, livet i havet og de mulige klimaendringer som er i ferd med å skje - og som kan få globale konsekvenser.

Med sin beliggenhet på 79 grader nord blir det arktiske marinlaboratoriet verdens nordligste i sitt slag. Det har lenge stått på ønskelisten fra internasjonalt forskerhold, og med sin lette tilgjengelighet og høye tekniske standard ventes laboratoriet mye benyttet av marinforskere fra hele verden.

Hvert år har rundt 20 ulike land forskningsprosjekter i Ny-Ålesund, hvorav åtte har faste stasjoner: Tyskland, Frankrike, England, Italia, Japan, Sør-Korea, Kina og Norge.

Det arktiske marinlaboratoriet vil koste 33 millioner kroner, der staten har bidratt med 27 millioner.

Powered by Labrador CMS