Ble Hitler reddet av de alliertes penicillin?

Hitler ble stygt skadet etter bombeattentatet i 1944. Nå spekulerer en britisk vitenskapshistoriker på om han ble reddet av penicillin - fra de allierte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Milton Wainwright ved universitetet i Sheffield har funnet førstehånds bevis på at Hitler ble behandlet med penicillin etter attentatet, det står skrevet svart på hvitt i dagboka til Hitlers personlige lege, melder New Scientist.

Men hvor kom i så fall medisinen fra? Både Tyskland og Tsjekkoslovakia forsøkte på denne tiden å fremstille antibiotika, uten å lykkes. Det er alminnelig akseptert, sier Wainwright, at det de klarte å framstille av stoffet, enten var ubrukelig eller i beste fall av dårlig kvalitet.

Han mener deretter, ut fra sin kjennskap til Hitlers lege, at han aldri ville risikert å gi Hitler en medisin han ikke stolte på. Følgelig mener han Hitler ikke kan ha blitt behandlet med tysk penicillin, og spekulerer på om tyskerne i stedet kan ha fått tak i denne nye vidundermedisinen fra de allierte. I vesten fantes det nemlig på denne tiden god penicillin.

- Allierte flygere hadde det med seg i sin utrustning, og tyskerne kan ha konfiskert det fra krigsfanger, sier Wainwright.

Mer sannsynlig er det imidlertid at tyskerne fikk penicillinet fra nøytrale, men sympatiserende Spania, mener han. Som en del av nødhjelpen etter den spanske borgerkrig, mottok Francos fascistregime penicillin til bruk på syke barn.

Wainwright ser for seg en smugling, via diplomatkofferter, fra spanske barnehospital til tyske krigsherrer.

Hvis dette er korrekt, var de alliertes nye medisin med på å forlenge krigen? Hadde Hitler dødd etter attentatet, kunne krigen vært forkortet med et år - og millioner av liv vært spart.

Ingen vet, imidlertid, om penicillinet - hvis det virkelig ble brukt og var fra vesten - var det som reddet diktatoren.

En av Hitlers nærmeste, Reinhard Heydrich, overlevde noen få år tidligere et bombeattentat, for så å dø av infeksjon i sårene. Det samme kunne ha skjedd her.

Mer om dette finner du i Perspectives in Biology and Medicine

Powered by Labrador CMS