Alfred Russel Wallace rundt 1895. Innfelt et av manuskriptene som ble lagt ut for auksjon. (Foto: London Stereoscopic & Photographic Company)

Enda en fornærmelse mot Darwins likemann?

De oppdaget evolusjonen omtrent samtidig, men selv under auksjonshammeren over 100 år etter sin død havner Alfred Russel Wallace i skyggen av Charles Darwin.

Fra sitt forskningseksil på Borneo sendte Alfred Russel Wallace i 1857 et brev til Charles Darwin. Trygt hjemme i Downe sør for London skyndet Darwin seg veldig langsomt med sin «Om artenes opprinnelse».

Brevet fra Wallace fikk Darwin til å skjønne at det var på tide å få ut fingeren. Året etter publiserte de to sine teorier sammen.

Wallace kom ikke tilbake til England før i 1862, og Darwin ble stormens sentrum i de heftige diskusjonene som fulgte de revolusjonære tankene om hvordan livet utviklet seg på jorda. Darwin var dessuten etablert i det vitenskapelige miljøet, mens spiritisten Wallace var en outsider.

Men det var neppe snakk om noe kupp fra Darwins side. Tidligere fagredaktør i forskning.no, Erik Tunstad, har kalt det et møte mellom to ekte gentlemen. Wallace ønsket ikke å publisere før Darwin. Darwin insisterte på at de to skulle publisere samtidig.

En samling private brev og notater signert Wallace viser at eksentrikeren klarte seg fint uten mer oppmerksomhet. Denne uka ble de håndskrevne notatene lagt ut for salg hos Dominic Winter Auctioneers.

– Hans egen feil

Alfred Russel Wallace i Singapore i 1862.

Ifølge avisen The Guardian skrev Wallace til sin redaktør at han var lei av alle medaljene og at han takket nei til å bli portrettert av maleren John Collier.

Avisen skriver at brevene tegner et bilde av en mann som avskydde pomp og prakt og som så på alle æresbevisningene som en plage. Altså noe helt annet enn påstander om at Wallace ble skviset ut av den plassen han fortjente i vitenskapshistorien.

– Folk har spekulert på dette i det uendelige, sier George Beccaloni som leder arbeidet med korrespondansen Wallace har etterlatt seg.

– Noen har sagt at det vitenskapelige etablissementet rottet seg sammen mot Wallace på grunn av spiritismen han trodde på. Jeg tror det i bunn og grunn var hans egen feil, sier Beccaloni til The Guardian.

Brukte selv ordet «darwinisme»

Store norske leksikon skriver at Wallace aldri benektet at Darwin var den første som fremsatte den nye teori om artenes opprinnelse.

Dette bekrefter tekstene som nå er tilgjengelig for forskerne.

Da Wallace døde i 1913, arbeidet med en bok som skulle hete «Darwin og Wallace». Her refererer han konsekvent til «darwinismen», skriver The Guardian.

Ifølge Sandra Knapp ved Natural History Museum i London var det ingen ringere enn Wallace som tok i bruk dette begrepet.

En siste ydmykelse?

Meldte pass. Ingen ville bla opp nok penger for notatene til Alfred Russel Wallace. (Skjermdump: The Saleroom)

En beskjeden mann. Likevel ble håndskriften hans verdsatt til mellom 120 000 og 150 000 kroner da auksjonen åpnet denne uka.

Som en siste fornærmelse var det ingen som var villig til å betale så mye.

En førsteutgave av Darwins «On the Origin of Species» gikk for nesten 600 000 kroner. Dobbelt så mye som prisantydningen.

Powered by Labrador CMS