Leger Uten Grenser har trukket fra hepatitt C som en av verdens glemte kriser. Sykdommen tår bak flere dødsfall og skader enn aids, tuberkulose og malaria.

Hepatitt tar flere liv enn aids og tuberkulose

Virushepatitt står bak flere dødsfall og skader enn aids, tuberkulose og malaria, ifølge en ny rapport.

7.7 2016 10:22

Infeksjoner, leversvikt og krefttilfeller som skyldes hepatitt har økt fra 890 000 dødsfall i 1990 til 1,45 millioner dødsfall i 2013, ifølge en undersøkelse gjennomført i 183 land.

Til sammenligning var det 1,3 millioner dødsfall grunnet aids, 1,4 millioner grunnet tuberkulose og 855 000 av malaria i 2013, står det i rapporten publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

– Vi har verktøy for å behandle sykdommen, men prisen er høy, sier studiens leder Graham Cooke.

Hepatitt er en betennelse i leveren, som oftest forårsaket av virus, men også av narkotika- eller alkoholmisbruk, infeksjoner eller autoimmunitet.

Leger Uten Grenser har trukket fram hepatitt C som en av verdens glemte kriser, fordi det finnes ny, effektiv medisin, men gjennomført behandling kan koste hundretusenvis av kroner.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Oslo universitetssykehus

Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil automatisere jobben som gjøres av legespesialister i dag. – Flere pasienter vil få mer treffsikker behandling, mener prosjektleder Håvard E. Danielsen.

SINTEF

Renere vedfyring kutter helsekostnader og gir miljøgevinst, ifølge ny rapport.

Nordlandsforskning

Unge lovbrytere risikerer å vente i over ett år før oppfølgingen av dem starter.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.