Vaksinedata på mobilen

Datainnsamling på krøllete papirskjemaer i u-land blir snart en saga blott. Med ny teknologi kan man gjøre jobben på en vanlig mobiltelefon. Det kan redde liv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: OpenXdata)"

GLOBVAC-programmet

GLOBVAC er Norges forskningsråds program for global helse- og vaksinasjonsforskning.

Konferanse: Den årlige GLOBVAC-konferansen arrangeres i år i Oslo 30. november – 2. desember med tittelen ”Meeting the challenges of the Millennium Development Goals and beyond - Health research and policy”.

Les mer på GLOBVACs hjemmesider.
 

Å registrere data om de mange menneskene som deltar i vaksinetester på avsidesliggende steder uten nettilgang i den tredje verden, er ingen spøk.

Til nå er det gjort på et utall papirskjemaer, som så blir fraktet til et sted der den møysommelige jobben med å digitalisere og systematisere dataene kan utføres.

Blir det oppdaget feil i skjemaene, må man ut i felt og samle inn disse dataene på nytt.

Papirløs innsamling

"Jørn Ivar Klungsøyr."

- Med teknologien vi utvikler og tester ut i prosjektet OMEVAC (Open Mobile Electronic Vaccine Trials) blir den tidkrevende og usikre papirmetoden erstattet, sier stipendiat Jørn Klungsøyr ved Senter for internasjonal helse i Bergen.

Ved hjelp av elektroniske skjemaer som fylles ut og kvalitetssikres på stedet ved hjelp av en mobiltelefon eller en håndholdt datamaskin, blir datainnsamlingen enklere, raskere og sikrere, hevder han.

- Poenget er at dataene kan samles inn offline, slik at nettilgang eller mobildekning ikke er nødvendig.

Dataene blir siden overført til en server på en vanlig datamaskin, hvor de analyseres og publiseres.

Billig utstyr

Teknologien Klungsøyr og et team av utviklere i Uganda, Pakistan, India, Sør-Afrika, USA og Norge, jobber med, er en open source programvareløsning med navnet openXdata.

Programvaren kan lastes ned gratis fra nettstedet www.OpenXdata.org.

En helt vanlig Nokia-telefon med skjema for datainnsamling.

Programmet kan installeres på standard hyllevare mobiltelefoner til cirka 50 dollar for innsamling av data, og tilsvarene på en bærbar PC til ned i 700 dollar for å analysere og publisere dataene.

- Vi har lagt vekt på at teknologien skal være tilgjengelig for alle som driver med innsamling av data i utviklingsland, sier Klungsøyr om openXdata.

”Any data, anywhere, anytime on any device!” er slagordet utviklingssamfunnet jobber under. Det består av en rekke forskningsinstitusjoner og organisasjoner over hele verden, inkludert Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen.

Det var her forløperen til OpenXData – EpiHandy – ble utviklet, med Jørn Klungsøyr i spissen.

Strenge krav til vaksineprøving

Mens OpenXdata er en generell plattform for innsamling av alle typer data, jobber OMEVAC-prosjektet med utvikling av funksjoner i programvaren som retter seg spesifikt mot innsamling av kliniske data og vaksineutprøvinger.

- For at en vaksine skal bli godkjent for bruk internasjonalt, må den ha vært gjennom uttestinger som det er knyttet svært strenge juridiske krav til, forteller Klungsøyr.

- Ikke minst når det gjelder håndtering av data.

Og reglene er de samme for utprøvinger i lavinntektsland som i høyinntektsland.

Ikke mulig å fake

Ett av kravene er for eksempel at utfylte skjemaer må signeres digitalt, og at enhver endring i dataene underveis skal være mulig å spore.

- Det skal ikke være mulig å lage ”fake-data”, forklarer Klungsøyr, og understreker at OpenXdata gjennom OMEVAC har utviklet løsninger som oppfyller de strenge kravene.

- Vi er nå halvveis, og har fått muligheten å utvikle programvaren ordentlig, sier Klungsøyr.

Det er vaksineforsker Thorkild Tylleskær ved Senter for internasjonal helse i Bergen som er prosjektleder for OMEVAC.

Elektronsik datainnsamling er enklere, sikrer og raskere.

Utviklere på fire kontinent

Teknologien testes i disse dager ut i flere reelle prosjekter, både i Afrika og Pakistan.

Flere steder blir data samlet inn med mobiltelefoner med openXdata installert. Samtidig sitter det en rekke utviklere på flere kontinenter og lager forbedrede versjoner etter hvert som erfaringene fra uttestingen kommer inn.

Prosjektet har nå 10 utviklere i Uganda, to i India, en i Pakistan, en i Sør-Afrika, en halv stilling i USA samt meg selv og flere PhD- og masterstudenter her i Bergen.

Kan redde liv

Et av prosjektene hvor openXdata testes, er en oppfølging av pasienter med multiresistent tuberkulose i Karachi, Pakistan. 

Her kan du se en video om datainnsamlingsprosjektet: YouTube: MDR TB Control Program in Karachi, Pakistan

"Dr. Aamir Khan. (Foto: Shehzad Noorani)"

Prosjektet blir fulgt opp av leder for utviklingsteamet i Pakistan, dr. Aamir Khan. Han hevder at teknologien vil kunne redde liv.

- Elektronisk registrering av data på stedet vil gjøre at de nødvendige vaksineutprøvingene tar mye kortere tid og at livsnødvendige vaksiner dermed kommer raskere på plass. Det vil kunne redde liv, sier Khan.

- Med denne teknologien kan man dessuten samle inn data hvor som helst, også der det før ikke var mulig å få det til, påpeker forskeren.

Han arbeider delvis  ved Interactive Research & Development i Karachi, Pakistan og delvis ved John Hopkins i USA.

Demonstrerer teknologien

Denne uken er Khan i Oslo for å presentere OMEVAC-prosjektet på GLOBVAC-programmets årlige konferanse. Han skal dessuten kjøre en live-demonstrasjon av selve teknologien.

Alle de rundt 200 deltakerne får svare på et lite spørreskjema om GLOBVAC-programmet via mobiltelefon, og på slutten av dagen legger han fram de ferdig analyserte resultatene.

- Så raskt og effektiv skal det kunne gjøres, avslutter Khan.

Powered by Labrador CMS