Supermåne over Power and Light-bygningen i Kansas City i Missouri i USA.

Supermånen gjemmer seg bak skydekket

Supermånen kaster igjen sitt lys over jorda. I Norge er sjansen for å se det sjeldne himmelfenomenet størst tirsdag.

14.11 2016 15:47

Mandag 14. november reduseres avstanden mellom jorda og månen med 50 000 kilometer. Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorda og månen.

Mens supermånen var godt synlig over blant annet Australia, Mexico og USA, er muligheten for å få øye på den på våre breddegrader samme døgn minimale.

Grått skydekke

– Det ligger et grått skydekke over landet her østafjells, så jeg tror det blir vanskelig å se den. Det er nok mer sannsynlig å få sett den tirsdag. Da vil det være litt klarvær, så sjansen er vesentlig større. Jeg tror nok den er ganske stor og fin da også, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Også nordpå skjuler skydekket månen.

– Det er nok veldig liten sannsynlighet for å se den når sola går ned mandag i Nord-Norge. Det kan kanskje bli mulig å skimte supermånen over Finnmark, men det blir i så fall helt minimalt. Ser man den i Nord-Norge, er man heldig, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

Lysere enn vanlig fullmåne

Vi må helt tilbake til 1948 for å finne en fullmåne som er så nær vår egen klode. En slik måne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne.

Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.

Støv fra skredet blåste ut i lysende jetstrøm, viser bilder fra romsonden Rosetta.

Spørsmålet er grunnleggende for vår forståelse av verdensrommet, og forskere jakter stadig på svaret.