Supermåne over Power and Light-bygningen i Kansas City i Missouri i USA.

Supermånen gjemmer seg bak skydekket

Supermånen kaster igjen sitt lys over jorda. I Norge er sjansen for å se det sjeldne himmelfenomenet størst tirsdag.

14.11 2016 15:47

Mandag 14. november reduseres avstanden mellom jorda og månen med 50 000 kilometer. Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorda og månen.

Mens supermånen var godt synlig over blant annet Australia, Mexico og USA, er muligheten for å få øye på den på våre breddegrader samme døgn minimale.

Grått skydekke

– Det ligger et grått skydekke over landet her østafjells, så jeg tror det blir vanskelig å se den. Det er nok mer sannsynlig å få sett den tirsdag. Da vil det være litt klarvær, så sjansen er vesentlig større. Jeg tror nok den er ganske stor og fin da også, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Også nordpå skjuler skydekket månen.

– Det er nok veldig liten sannsynlighet for å se den når sola går ned mandag i Nord-Norge. Det kan kanskje bli mulig å skimte supermånen over Finnmark, men det blir i så fall helt minimalt. Ser man den i Nord-Norge, er man heldig, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

Lysere enn vanlig fullmåne

Vi må helt tilbake til 1948 for å finne en fullmåne som er så nær vår egen klode. En slik måne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne.

Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

NIBIO

– Jeg forventet at arten skulle bli funnet i Norge, men det var uventa å finne den så langt nord som i Trondheim, forteller maurforskeren.

Framsenteret

Hvem blir først til å nå flørte- og fødeområdene i tropene? Du kan følge med!

Norges Handelshøyskole

Norge gikk kraftig til verks med engangsavgiften på nye biler. Det har resultert i at folk kjøper mer miljøvennlig. Men avgiften har også ført til flere dieselbiler.

Saker fra våre eiere

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Nøkkelen til å finne en kur mot den dødelige hjernesykdommen skrantesjuke hos hjortedyr, kugalskap hos storfe og skrapesyke hos sau, kan ligge hos norsk melkegeit.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Frihetens kår i verden har blitt dårligere for ellevte år på rad, ifølge fersk rapport. Selv om Norge kommer godt ut, har vi også utfordringer, mener norsk ekspert. 

Norges idrettshøgskole

OL på Lillehammer i 2016 skulle hindre frafallet i norsk idrett. Forsker konkluderer med at arrangementet i stedet ble det brukt til å legitimere Norges idrettsforbund.

For første gang vet vi hva slags landskap vi har i Norge. Det håper forskere at skal sette en stopper for kranglingen om hva som er et spesielt landskap. Men Naturvernforbundet varsler fortsatt kamp.

En vulkan på Mars har vært aktiv i to milliarder år, ifølge nye analyser av en meteoritt fra den røde planeten.