Hvorfor blir månen større?

Månen varierer tilsynelatende i størrelse og ser noen ganger veldig stor ut. Hva skyldes det?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har etter hvert fått bekreftet at den ikke er laget av ost. Og baksiden rommer ikke de hemmelige basene til romvesener, slik noen tidligere fryktet. Vi kan allikevel fortsatt undre oss over vår nærmeste nabo i verdensrommet: månen.

Månen skifter tilsynelatende størrelse. Den ser mye mindre ut når den står høyt oppe på himmelen enn når den står rett over horisonten. Noen dager henger den som en stor, stor kule der oppe.

Videnskab.dk ville finne forklaringen på dette meget visuelle himmeldramaet og henvendte seg til astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium.

Han kan fortelle at det er et velkjent synsbedrag at solen og månen ser større ut, når de står rett over horisonten. Når det gjelder månen, blir fenomenet kalt ”måneillusjonen”.

Til gjengjeld er det ikke mye hjelp å få når det gjelder forklaring på illusjonen.

- Vi har ikke fullt ut forstått årsaken, men det henger nok sammen med den måten vi mennesker vurderer størrelser og avstander på, er svaret fra Linden-Vørnle.

Astrofysikeren forteller at noen forskere forklarer bedraget med at perspektivene i landskapet, skapt av hus, trær og andre ting i forgrunnen, lurer hjernen til å tro at månen er større enn i virkeligheten. Problemet er bare at også piloter oppe i fly også opplever måneillusjonen.

Himmelen oppleves som flat

En annen forklaring lyder at vi opplever himmelen som flat, på den måten at det virker som om det er lengre ut til horisonten enn til punktet like over hodene våre. Derfor blir vi lurt til å se månen som overraskende tett på og stor, når den står rett over horisonten.

- Denne forklaringen har lenge blitt oppfattet som den beste, men den har også sine problemer. Nesten alle oppfatter månen som stor og nær, og ikke langt vekk, når den står rett over horisonten. Så vi mangler fortsatt en uttømmende forklaring på måneillusjonen, konstaterer Michael Linden-Vørnle.

Som bonusinformasjon tilføyer astrofysikeren at måneillusjonen etter sigende skal forsvinne hvis du bøyer deg framover og kikker på månen mellom bena.

- Om ikke noe annet så kan det i hvert fall være en god anledning til å komme i snakk med andre mennesker, bemerker Linden-Vørnle.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt og bearbeidet av forskning.no

Powered by Labrador CMS