Masteroppgave i vektløs tilstand

Den europeiske romorganisasjonen ESA tilbyr studenter flygninger som gir vektløshet. Der kan de utføre vitenskapelige forsøk i mikrogravitasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De spesielle flyturene er en del av ESAs nye studentforskningsprogram som heter Fly Your Thesis! – An Astronaut Experience.

Studenter som holder på med mastergrad, doktorgrad, eller er med på andre typer forskningsprogram, kan delta.

Har du lyst til å oppleve vektløshet og utføre vitenskapelige forsøk i mikrogravitasjon? Da bør du søke deg på ESAs Fly Your Thesis!-program.

Eksperimentene som kan utføres spenner fra kjemi, biokjemi og biologi, til fysikk, væske- og materialteknologi. Her er eksempler på tidligere forsøk og hvilken type eksperimenter som kan bli med på flygningene.

Har du lyst til å delta i forskningsprogrammet, må du sende en kort beskrivelse av forsøket ditt og laste den opp på ESAs utdanningsportal. Nærmere instruksjoner finner du her.

Fristen for å sende inn søknad er 31. august 2008.

Workshop

Tyve av forsøkene vil bli valgt ut av en forskningskomité. Disse gruppene får reise til en felles workshop ved det europeiske senteret for romteknologi og forskning (ESTEC) i Nederland.

Der vil studentene få presentere prosjektet sitt for forskningskomitéen og de andre deltakerne.

Studentgruppene får også besøke astronautsenteret i Køln i Tyskland og se hvordan de europeiske astronautene blir trent.

Tre til fire av forsøkene får være med på ESAs forskningskampanje på mikrogravitasjon som finner sted i Bordeaux i Frankrike, høsten 2009.

Flygningene som gir nær vektløshet gjøres med et spesiallaget fly av typen Zero-G Airbus A300. Flyet flyr i et berg-og-dalbaneaktig mønster. På toppen av hvert "berg" opplever passasjerene rundt tyve sekunders vektløshet.

I Bordeaux får studentene muligheten til å utføre forsøkene sine sammen med de fremste forskerne på feltet.

Vektløshet

Parabelflygningene som gir vektløshet vil skje under forskningskampanjen. Det blir tre slike flygninger med 30 parabler.

Hver parabel gir rundt 20 sekunders nær vektløshet, eller mikrogravitasjon. Under flygningene vil deltakerne også få oppleve det dobbelte av jordens tyngdekraft, 2 G.

Noen av gruppene som deltar på workshopen i ESTEC kan få sjansen til å utføre eksperimentene sine på andre forskningsanlegg for mikrogravitasjon.

Studentgruppene som blir tatt ut til forskningsprogrammet vil motta økonomisk støtte fra ESA. ESA vil dekke noen av kostnadene for eksperimenter, reiser og deltakelse på vitenskapskonferanse

Powered by Labrador CMS