SOHO feirer bursdag

Tirsdag 2. desember er det åtte år siden satellitten SOHO ble skutt opp. Den har vist seg å være ett av de mest vellykkede romprosjekter gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SOHO var i første omgang bare finansiert for to års drift, og var bygd for å kunne tåle seks år i rommet. Nytteverdien av SOHO har imidlertid vist seg å være så stor at driften nå er sikret frem til år 2007.

Imponerende

SOHO har en imponerende liste av nye, vitenskapelige oppdagelser. De inkluderer blant annet:

- De første bilder av konveksjonslaget i en stjerne og strukturen under solflekkene.

- De mest detaljerte og nøyaktige målinger av temperaturstrukturen, rotasjonen og strømningene av gass i solens indre.

- Målinger av akselerasjonen til både den langsomme og raske solvinden.

- Identifisering av kildeområdene til den raske solvinden.

- Oppdagelsen av dynamiske fenomener på solen, for eksempel koronabølger og solare tornadoer.

- Revolusjon i vår mulighet til å forutsi solstormer. SOHO er i dag den viktigste satellitten som varsler solutbrudd med kurs for jorden.

- Målinger av solens totale utstråling og variasjonen i mengden UV-stråling. Begge disse er viktige for å forstå solens mulige påvirkning av klimavariasjoner.

Klima og romvær

"Publikums favorittbilde 2003."

SOHO gir oss en bedre forståelse av hvordan solen bidrar til globale klimaendringer. Variasjoner i den totale energiutstrålingen og ultrafiolette strålingen fra solen innvirker på oppvarmingen av kloden og måles kontinuerlig.

SOHO har også vist seg å være den eneste satellitten som kan varsle kraftige solstormer med kurs for jorden. Disse kan forårsake store problemer, som brudd på radiosamband, forstyrrelse av navigasjonsutstyr, skader på elektronikk, strømbrudd, tap av satellitter og økt korrosjon av rørledninger.

Slike forstyrrelser kan også innvirke på geologiske undersøkelser, noe som er relevant for Norsk oljeindustri. Vi er i dag mye mer avhengige av følsom elektronikk sammenlignet med perioden 1988-1991 da sola sist hadde maksimum, og dermed også mer sårbare.

Dramatiske hendelser

"Utbrudd på solen."

I løpet av de åtte årene SOHO har vært i drift, har vi kommet ut for noen meget kritiske hendelser. Men med utrolig team spirit, dyktighet og spisskompetanse har SOHO-teamet likevel klart å snu de vanskelige episodene til bemerkelsesverdige redningsaksjoner.

I 1998 mistet vi for eksempel kontakt med SOHO i flere uker, men etter tre måneder klart vi å få kontroll over satellitten, og skru på alle instrumenter. Men så sviktet det siste gyroskopet. Mens vi kjempet mot klokken, klarte vi å omskrive dataprogrammene om bord og styre SOHO uten gyroer. Dette har ingen gjort før, i løpet av hele romfartshistorien.

Nylig oppdaget vi at hovedantennen til SOHO, som brukes til å overføre alle vitenskapelige data til jorden, satt fast. Den kunne ikke beveges slik at den pekte mot jorden. Igjen fant SOHO-teamet en elegant løsning. Ved å snu SOHO opp ned hver tredje måned, er det minimalt med data vi mister.

Priser

I høst ble også SOHO-teamet tildelt en prestisjetung pris fra The International Acadamy of Astronautics. Prisen The Academy Laurels for Team Achievements er tidligere blitt tildelt det russiske MIR rotasjon-teamet (2001) og det amerikanske romfergeteamet (2002).

For SOHO heter det i utnevnelsen bl.a.:

For the development and operation of a world-class mission leading to substantial advancements in understanding the Sun and the solar-terrestrial relationship. Mankind’s knowledge and understanding of the dynamic processes within and around the Sun and the solar-terrestrial interactions have multiplied manifold since SOHO began its observations in 1995.

Lenker:

NASA: SOHOs nettsted
Mer fakta om SOHO
Bilder og grafikk
Interactiv 3D-modell av SOHO

Powered by Labrador CMS