Gammelt univers blir eldre

Ny forskning kan tyde på at universet er hele 2 milliarder år eldre enn antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden universet vårt en gang startet med en kjempeeksplosjon, har alle stoffene som ble til i tumultene fortsatt ferden utover, hvor de stadig utvider verdensrommets grenser mot evigheten. Slik henger størrelsen på universet nøye sammen med alderen.

Dette betyr at forskerne kan beregne hvor gammelt verdensrommet er ved å måle avstandene ut til de fjerneste galaksene. I følge allment aksepterte beregninger er det omtrent 13,7 milliarder år siden universets voldsomme fødsel.

Men nå tror et team av astronomer fra Carnegie Institution of Washington at noen av de vesentlige avstandene som er målt, kan være så mye som 15 prosent for korte.

Det betyr i så fall at verdensrommet er tilsvarende 15 prosent større og eldre enn antatt, og at den virkelige alderen kan være rundt 15,7 milliarder år, melder Science.

Nye målinger av avstand

Når astronomene skal regne ut avstandene til de aller fjerneste galaksene i universet, trenger de en kalibrert målestokk å gå ut ifra. Den har de skaffet seg ved å måle hvor langt det er mellom Melkeveien og noen av galaksene i nabolaget, skriver Science.

Hittil har forskerne bare klart å skaffe pålitelige målinger for avstanden til en nabogallakse som kalles den store magellanske skyen. Noen astronomer her imidlertid lurt litt på om stoffsammensetningen i akkurat denne stjernehopen kan ha forstyrret resultatene.

Og nå har teamet fra Washington klart å gjøre en annen måling, som muligens kan tyde på at skeptikerne har et poeng. Forskerne har gjort observasjoner av to tvillingstjerner som snurrer rundt hverandre i galaksen M33.

Solene kretser rundt hverandre på en slik måte at de av og til skygger for hverandre. Målinger av dette fenomenet kan fortelle hvor store stjernene er og hvor mye energi de sender ut. Og denne informasjonen kan igjen brukes til å finne ut avstanden til jorda.

Slike beregninger viste at strekningen mellom Melkeveien og M33-gallaksen ser ut til å være 15 prosent lenger enn antatt. Dersom dette også gjelder for resten av verdensrommet, betyr det altså at både alderen og størrelsen øker med like mye.

Ingen sikre resultater

Nå hører det så klart også med til historien at dette ikke er første gang alderen på universet har forandret seg noen milliarder år. Og sannsynligheten er relativt stor for at det heller ikke er den siste, selv om teamet fra Washington antageligvis har gjort en grundig jobb.

- Metodene er gode, forskergruppa er god og de gjorde en god jobb. Men det er bare én stjerne, sier astrofysikeren Edward Guinan fra Villanova University i Pennsylvania, USA til Science.

Han mener modellene for tvillingstjernene der ute kan være for lite solide, og at universets alder vil synke igjen ved neste korsvei.

Ikke at det vil ha noen betydning for folk flest uansett. Hvor enn alderen til slutt må lande, har universet etter all sannsynlighet eksistert godt over hundre tusen ganger lenger enn arten menneske, som igjen har eksistert mer enn tusen ganger lenger enn bestemora di.

Referanse:

Rapporten blir publisert i The Astrophysical Journal.

Lenker:

Science: Has the Universe Been Lying About Its Age?
The Astrophysical Journal: Hjemmeside

Powered by Labrador CMS