Mange vil se nordlyset i sitt beste år

I år går vi inn i solar maximum, som betyr en periode med den høyeste solaktiviteten på elleve år. Det vil føre til spektakulære utbrudd av nordlys i tiden fremover. Og storinnrykk av nordlysturister til Tromsø.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordlys

Det er en myte at det må være kaldt for at man skal kunne se nordlys. Men når det er kaldt er det gjerne klart, og det er det som gjør utslaget.

Den grønne og blodrøde fargen i overkanten av nordlys er forårsaket av atomært oksygen, altså O alene.

Den purpur-rødlige i nedre kant av nordlyset er forårsaket av nitrogen.

Det er også nordlys på Jupiter og Saturn. Alle planeter som har et magnetfelt har polarlys.

Under veldige kraftige utbrudd har nordlys blitt sett som langt sør som i Egypt.

Sterke utbrudd av nordlys forstyrrer magnetfeltet, og noen ganger kan man faktisk se at kompassnåla beveger på seg.

Nordlys kan påvirke både strømnettet og GPS-systemet. I 1989 mistet man all strømmen i hele Quebec på grunn av nordlyset.

Kristian Birkeland og hans eksperiment er avbildet på 200-lappen vår.

– Vi ser ser en økt tilstrømning av nordlysturister, sier Per Helge Nylund, formidlingskonsulent ved Tromsø Museum.

Han forklarer dette blant annet med at store aviser som Washington Post har hatt saker om nordlys i Nord-Norge og på grunn av fantastiske fotografier som har svirret rundt på sosiale media.

– Mange i utlandet har nok hørt om nordlys før, men nå får de med seg at denne vinteren er et bra tidspunkt å legge en nordlysferie til Nord-Norge, sier Nylund.

– For en stund siden skjønte vi at tilreisende hadde mange forskjellige oppfatninger om hva nordlys egentlig er, og det var en del forvirring. Visit Tromsø tok tak i dette og satt i gang kurs for de ansatte i hoteller, guideselskap og andre reiselivsbedrifter, slik at det er ordentlig kvalitet på informasjonen nordlysturistene får.

Den første nordlysturisten

Nordlys over Ny-Ålesund på Svalbard. (Foto: Yvonne Rinne, UiO)

I 2008 reiste den berømte skuespilleren Joanna Lumley med et BBC-team til Nord-Norge og Svalbard og gjorde en hel del for markedsføring av nordlysopplevelser.

Men den første kjendisturisten oppe i nord må nok ha vært den franske prinsen Louis Philippe.

Asgeir Brekke, professor emeritus ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Tromsø, forteller om prinsen som måtte flykte fra Frankrike under revolusjonen i 1789 og reiste rundt inkognito, blant annet i Nord-Norge.

Da han havnet i Finnmark, ble han helt forelsket i naturen og landskapet. Prinsen dro tilbake til Frankrike på 1830-tallet og overtok makten. Da bestemte han seg for å utstyre en skipsekspedisjon til Nord-Norge og Svalbard.

Skipet, som han kalte for La Recherche (Utforskingen), seilte nordover og satte en gruppe i land i Bossekop, Alta. De skulle studere nordlyset og blant annet måle dets høyde.

De hadde også med seg kunstnere som tegnet nordlyset, og ekspedisjonen og kunsten gjorde nok sitt for å skape interesse for nordlys og Nord-Norge i utlandet allerede den gang.

Aldri hørt om noen som har blitt skuffet

Brekke har jobbet ved Nordlysobservatoriet i Tromsø siden 1966. Han synes det er fantastisk at nordlysturismen blomstrer.

– Jeg har jobbet med dette i snart 50 år og jeg har drømt om at nordlyset skulle få en bedre plass i menigheten. Her har vi drevet og solgt midnattssola i hundre år - men midnattssola er jo bare sola. Nordlyset er unikt. Tenk at det er omtrent bare en 6000-del av jordas befolkning som kan oppleve nordlyset regelmessig og ha et naturlig forhold til det.

Om man sitter i Tromsø på kvelden og lurer på om det er verdt å kle på seg ulltøyet og vandre ut i mørket, kan man nå sjekke på internett først om Aurora er ute og danser

Magnar Gullikstad Johnsen, forsker ved Tromsø Geofysiske Observatorium forteller at de på Nordlysobservatoriet har installert et nordlyskamera på taket. Det har en fiskeøyelinse som gjør at man ser bilde av hele himmelen, og bildet oppdateres automatisk hvert andre minutt.

Johnsen er ofte ute og kikker på nordlyset og sier at selv om han har jobbet mye med problemstillinger rundt det, så tar ikke det vekk fra opplevelsen.

– Nordlyset er kanskje det mest spektakulære naturfenomenet man har og jeg unner alle å komme hit og oppleve det. Jeg har aldri hørt om noen som har blitt skuffet.

Nordlysgaranti

Kristian Birkeland gjorde banebrytende arbeid i forståelsen av nordlys og klarte å simulerere nordlysdannelse i laboratoriet sitt i Tromsø. En fungerende modell av hans banebrytende eksperiment fra 1913 kan man se og bruke på Tromsø Museum.

På Tromsø Museum kan nordlys skapes innendørs. For de har noe som Per Helge Nylund mener at ingen andre museum har, nemlig en terrella (liten jordklode), en maskin hvor man kan lage sitt eget kunstige nordlys.

Det er en fungerende modell av Kristian Birkelands banebrytende eksperiment fra 1913 hvor man for første gang kunne få en ordentlig forklaring på hvordan nordlys oppstår.

– Uavhengig av årstid og værforhold gir vi altså en nordlysgaranti på museet, sier Nylund.

Berusende opplevelser

Victoria Bakken, daglig leder ved Visit Tromsø sier at man ikke kan garantere nordlysopplevelser, men forteller at de dyktigste guidene i Tromsø har en treffrate  på 75 prosent.

Bakken forteller at Visit Tromsø opplevde en dobling av bestillinger på nordlysaktiviteter forrige sesong, og hun tviler ikke på at det blir ennå flere i år.

– Vanligvis sier vi at nordlyssesongen begynner 1. november, men i år hadde vi turer allerede i september, sier hun, og legger til at de forventer 6000-7000 bestillinger på nordlysaktiviteter denne sesongen.

Det finnes rundt 90 daglige nordlysaktiviteter som man kan booke gjennom turistbyrået.

– Man merker at nordlys i Tromsø snakkes mye om på nettet.

Bakken sier det er vanskelig for nordlendinger å forstå hvor sterkt det er for noen å se nordlys for første gang.

Powered by Labrador CMS