Den danske toksikologen Lisbeth Knudsen mener tunfiskbokser bør merkes med en advarsel for gravide. (Foto: Colourbox)

Vil merke tunfisk med gravid-advarsel

Tunfiskbokser bør merkes med advarselen "Gravide frarådes å spise tunfisk". Det mener en dansk professor og ekspert på miljøgifter.

Å spise tunfisk kan være så farlig for ufødte barn at gravide bør advares enda sterkere mot å spise det enn i dag, mener danske kvikksølveksperter.

Lisbeth E. Knudsen, toksikolog og professor ved Københavns Universitet, mener restaurantmenyer og hermetikkbokser med tunfisk bør merkes med advarsler tilsvarende dem vi finner på sigarettpakker.

Gravide må få enda tydeligere råd om å ikke spise tunfisk enn de får i dag, mener Knudsen.

– De bør merkes med at dette inneholder tunfisk, som inneholder kvikksølv, som ikke er sunt for gravide, og at de skal la være å spise det, sier hun i den danske dokumentaren “De ufødte barna” som du kan se på NRK.

Mye kvikksølv i store fisker

Kvikksølv er en miljøgift som hoper seg opp i dyr og fisk langt oppe i næringskjeden. Småfisk spiser små plankton og krepsdyr, større fisker spiser de små fiskene igjen, og enda større fisker spiser dem igjen.

Men fiskene greier ikke å kvitte seg med kvikksølvet fra det de spiser. Dermed havner gifta fra hele næringskjeden i de største rovfiskene.

Og en av verstingene er tunfisk.

Hindrer utvikling av nervesystemet

Det skal uhyre lite kvikksølv til for å skade hjernen til et foster. Ei mor som har fått i seg kvikksølv under svangerskapet kan sjøl være helt upåvirka av miljøgifta. Likevel kan barnet få alvorlige hjerneskader.

– I den siste delen av graviditeten dannes det 200 hjerneceller hvert sekund. Hvis det farlige kvikksølvet kommer inn da, vil det kunne ødelegge noen av disse svært komplekse og følsomme prosessene, sier Philippe Grandjean, professor i miljømedisin ved Syddansk Universitet.

I desember 2014 stramma danske helsemyndigheter inn sine råd om tunfisk til gravide. Tidligere var anbefalinga at gravide ikke skulle spise mer enn 100 gram fersk tunfisk i uka.

Nå er rådet: Hold deg helt unna fersk tunfisk, og spis maksimalt én boks hermetisk tunfisk i uka.

Norske råd basert på gamle tall

De gjeldende rådene fra Mattilsynet i Norge er litt annerledes. Også her anbefales gravide å holde seg helt unna fersk tunfisk, i tillegg til andre eksotiske fisker som hai, sverdfisk og skate. Tunfisk på boks regnes derimot som helt trygt.

– I våre anbefalinger er det ingen begrensning på hvor mye tunfisk på boks gravide kan spise, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Anders Tharaldsen.

Tunfisken som hermetiseres er fra mindre fisk som det ikke har hopa seg opp så mye kvikksølv i.

– Men dette er basert på ganske gamle undersøkelser. Det står på vår agenda å se på tunfisk på boks, etter at danskene endra sine råd til gravide, sier Tharaldsen.

Powered by Labrador CMS