Radarhjelp til golfere

Et nytt hjelpemiddel for golftrening avslører ”alt” om både deg, kølla og ballen når du leverer et slag. Systemet tar i bruk moderne radarteknologi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsidebilde

Du slår - men du slår ikke godt nok. Hva var galt? Fotstillingen din? Balansen eller ryggvridningen? Kanskje kraften, farten eller retningen på køllesvingen?

En god golfinstruktør skal kunne fortelle deg alt dette, og korrigere slaget ditt. Men vi snakker om raske bevegelser, ikke så lette å følge med øyet.

Vi snakker også om krefter som overhodet ikke synes.

Men nesten alt her i verden kan måles, bare man har instrumentene.

Og unge golfentusiaster ved NTNU har utviklet et system som fanger opp de kreftene og bevegelsene som er i sving før og under et golfslag – både de synlige og de usynlige. Informasjonen kan deretter vises på en vanlig pc-skjerm.

Systemet kalles Swing Catalyst og ble utviklet for et par år siden av firmaet Initial Force AS. Det omfattet fra begynnelsen en såkalt kraftplattform supplert med videoutstyr. Nå har det i tillegg blitt forsynt med en ballradar, basert på moderne forsvarsteknologi.

For stillestående idretter

Kraftplattformer er i seg selv ingen ny oppfinnelse innenfor bevegelsesanalyse. De egner seg for idretter med et stillestående utgangspunkt og har lenge vært brukt i både skihopping, skyting og spydkast.

En slik plattform er utstyrt med en rekke sensorer som registrerer utøverens tyngdepunkt, vektforflytning, balanse, retning og rotasjonskraft, og omformer informasjonen til grafer og kurver.

Swing Catalyst var imidlertid den første kraftplattformen som ble utviklet for golfere. Den ble i tillegg forsynt med videoutstyr og spesiallaget videoanalysesoftware.

Radar måler hele svevet

Den nyeste versjonen gir nøyaktigere informasjon om føttenes plassering og trykket på underlaget.

Den har fått et videooppsett for inntil fire kameraer, med støtte for høyhastighetskamera. Og i tillegg har den altså en ballradar.

Slik kan informasjonen om slaget ditt se ut på en skjerm. Så er det opp til instruktøren å tolke dataene for å gi deg best mulig korrigering.

Radaren er utviklet av et dansk firma og er av doppler-typen. En doppler-radar måler frekvensforskyvningen i et reflektert signal, og gir en svært nøyaktig måling av hastigheten og retningen på et objekt.

Både forsvaret og politiet benytter seg av denne teknologien, blant annet i fartsmålinger.

- Ballradaren måler hastighet, retning og lengde på slaget. Den trenger bare noen meter med ballbevegelse for å gi informasjon om hele svevet, fra kølla treffer ballen og til ballen lander, forklarer Kristian Rathe, daglig leder i Initial Force AS.

Kan bli gullgruve

Informasjonen som kommer opp på skjermen, er omfattende. Men den skal tolkes og analyseres, og systemet er i første rekke beregnet som arbeidsredskap for golfinstruktører.

Flere av verdens ledende golfinstruktører har meldt sin interesse. Utsalgsprisen er et sted rundt 22 000 dollar.

- Men målet vårt er å lage enklere og billigere versjoner, som spillerne selv kan bruke og forstå, sier Rathe.

Profesjonell eller amatør: Uansett kan det bli god butikk. Det finnes mer enn 60 millioner golfspillere i verden, og de er en betalingsdyktig gruppe. Mange amatører bruker gjerne mye penger på profesjonell hjelp til å bli bedre.

Bare i USA omsettes det årlig golfprodukter – varer og tjenester – for 75 milliarder kroner. Det er mer enn i landets samlede film- og musikkbransje.

Klar for verden

Det er nå søkt patent på hele systemet, og Swing Catalyst er klar for verdensmarkedet. I dag blir systemet presentert på verdens største golfmesse. Den finner sted i Florida – en delstat som alene har rundt 1500 golfbaner.

De unge gründerne håper på mange bestillinger, men også på å komme i kontakt med pilotinstitusjoner som kan gi tilbakemeldinger på systemet, og på investorer og samarbeidspartnere i videre drift og utbygging av firmaet.

Medarbeiderne i Initial Force AS har bakgrunn fra studier ved NTNU. Firmaet eies delvis av NTNU Technology Transfer og holder til i NTNUs innovasjonssenter i Trondheim. Innovasjon Norge har støttet bedriften både praktisk og økonomisk.

Swing Catalyst er utviklet og testet ut i tett samarbeid med Program for bevegelsesvitenskap, NTNU.

Powered by Labrador CMS