Forskerne jobber med en 3D-modell av hoppbakken Granåsen. De håper de kan hjelpe til med å få ski-VM til Trondheim. (Illustrasjon: Ekaterina Prasolova-Førland, NTNU)

Håper ski-VM-søknaden kan få hjelp av 3D-hoppbakke

I 2016 avgjøres det om Trondheim får ski-VM i 2021. Forsker håper en 3D-modell av Granåsen og byen kan bidra.

Mange i Trondheim vil at byen skal arrangere ski-VM for andre gang. Flere av dem husker med glede VM i 1997, og har lyst på en gjentakelse i 2021. Men Trondheim kjemper mot Planica i Slovenia og tyske Oberstdorf om arrangementet. Avgjørelsen faller under FIS-kongressen i Cancún i Mexico i juni 2016.

Marit Bjørgen, Magnus Moan og Anders Bardal er blant skistjernene som ønsker å hjelpe til. Det vil også Ekaterina Prasolova-Førland, førsteamanuensis ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse ved NTNU.

– Vi vil gjerne se om vi kan bidra på standen til Trondheim i Mexico, sier hun.

Det hun vil bidra med er å vise frem en 3D-modell av hoppbakken Granåsen, og kanskje Trondheim, i full 3D. Dette er så vidt hun vet den første og eneste skihoppsimulatoren i Virtual Reality i Norge.

Hopplandslagets Line Jahr er blant dem som har prøvd 3D-simulatoren. (Foto: NTNU)

3D-trend

Modellen tar i bruk Oculus Rift, en 3D-brille som gjør at du selv kan få en smaksprøve på hvordan det er å skli nedover ovarennet i bakken med kritisk punkt på 124 meter, suse ut fra hoppkanten og forhåpentligvis lande trygt der i bunnen et sted.

– Planica har engasjert to firma for å lage en 3D-modell av bakken, sier Prasolova-Førland.

Trondheim kaller seg gjerne «teknologihovedstaden» i flere sammenhenger, og da skulle det vel bare mangle om ikke nordmennene har en modell også?

Hennes mastergradsstudent Emil Moltu Staurset har allerede laget modeller som virker. Flere av hopperne på landslagene har allerede testet modellen av Granåsen, og sett hvordan det kjennes å hoppe med 3D-briller på. Det skjedde under en presentasjon i Olympiatoppens lokaler i nettopp Granåsen. Simulatoren ble også testet av ‘vanlige folk’ ved NTNU Åpen Dag, Vitensenteret og turistinformasjonen i Trondheim.

Masterstudent Emil Moltu Staurset og landslagshopper Maren Lundby prøver simulatoren. (Foto: NTNU)

Prasolova-Førland og Staurset har villet at 3D-bakken skulle få en så autentisk utforming som mulig. 

– Vi kartla bakken med en drone, og brukte de offisielle byggepapirene, sier Prasolova-Førland.

Ett steg videre er å presentere byen selv i 3D, med Nidarosdomen og sentrum. Virtuell Trondheim er et resultat av et annet masterprosjekt og har vært presentert ved diverse fora i byen (Vitensenteret, turistinformasjonen, NTNU). For Trondheim er ikke bare Granåsen. Det er annen sport, kultur og teknologi også. Derfor er «virtuelle Trondheim» en del av planen.

Simulatorer til lands og til vanns

Også en akvakultursimulator kan være aktuell, for å vise næringslivet i regionen. Denne er allerede i bruk, som Gemini tidligere har omtalt. Miljøet har også nylig fått støtte fra NTNU og DMF til å videreutvikle sin sykehussimulator.

Men det trengs oppdateringer av grafikk og funksjonalitet, og det begynner å haste. Det er mindre enn ett år igjen før presentasjonen i Mexico.

Powered by Labrador CMS