Forbedret vaksine mot paratuberkulose?

Paratuberkulose er en sykdom i slekt med tuberkulose. I Norge rammes først og fremst geit av paratuberkulose. Ólöf G. Sigurðardóttir ved Veterinærinstituttet har utført forskning som vil kunne bidra til å utvikle en ny og forbedret vaksine mot sykdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ólöf G. Sigurðardóttir har i sitt doktorgradsarbeid ved Norges veterinærhøgskole studert og karakterisert tidlige betennelsesforandringer i tarmen hos geiter med paratuberkulose for bedre å forstå sykdomsutviklingen. Hun har også undersøkt opptaksveier for paratuberkulosebakterien i tarmen.

Paratuberkulose forårsakes av en bakterie (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis) som er i slekt med tuberkulosebakterien. Mens tuberkulosebakterien forårsaker betennelse i lungene hos mennesker, fører paratuberkulosebakterien til betennelse i tarmen hos drøvtyggere. I Norge er paratuberkulose først og fremst en sykdom hos geit. Ved smitte oppstår det en betennelse i tarmen. Betennelsen utvikles langsomt, og fører gradvis til avmagring, nedsatt ytelse og til slutt til døden.

Ny vaksine?

Dagens vaksiner holder sykdomsfrekvensen hos geit på et lavt nivå, men beskytter ikke mot smitte med paratuberkulosebakterien. Nyere vaksine kan gi bedre beskyttelse mot sykdommen hvis den kan stimulere forsvarsmekanismer lokalt i tarmen. Denne muligheten eksisterer hvis man klarer å utnytte de samme opptaksmekanismene for vaksine som for bakterien.

"EM-bilde som viser opptak av paratuberkulosebakterien i tarmslimhinne hos geit."

- Mine studier har vist at paratuberkulosebakterien får innpass i tarmen gjennom spesialiserte celler i tarmslimhinnen. Disse cellene finnes i områder av tarmen som er viktige i den immunologiske overvåkingen av fordøyelsestraktus. Betennelsen ved paratuberkulosesmitte utvikles i disse områdene og sprer seg gradvis utover i tarmen, sier Ólöf G. Sigurðardóttir.

- Ved å levere vaksine gjennom disse spesialiserte cellene vil fremtidig vaksinering kunne iverksette lokale, effektive forsvarmekanismer i tarmen og dermed bedre kunne beskytte drøvtyggere mot paratuberkulose.

Cand med vet. Ólöf Guðrún Sigurðardóttir disputerte den 27. april for dr. med vet.-graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: ” Paratuberculosis in goats - a study of the uptake of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis and pathology of early subclinical infection”

Powered by Labrador CMS