Lokker legemiddelindustrien til u-land

Opp mot én million barn dør hvert år av lungebetennelse i utviklingsland. Et norskstøttet prosjekt skal gjøre det lønnsomt for legemiddelindustrien å redde livene deres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den private legemiddelindustrien søker profitt og er derfor ikke interessert i å utvikle medisiner og vaksiner til et marked som ikke har kjøpekraft, sier Michel Zaffran fra den globale vaksinealliansen GAVI.

- Derfor dør to til tre millioner barn hvert år av sykdommer som kunne vært unngått, sier han.

Skaper marked

Et internasjonalt pilotprosjekt som lanseres i Roma fredag, har som mål å skape et marked for vaksiner i utviklingsland.

Norge, Storbritannia, Canada og Italia går sammen om en garantiordning for framtidig offentlig innkjøp av vaksiner, såkalte Advanced Market Commitments for Vaccines (AMCs).

- Det kan ta 20-30 år fra en vaksine er utviklet til den kommer i bruk i utviklingsland. Dette er et viktig initiativ fordi det kan få de beste vaksinene raskt fram til de fattigste strøk i verden, sier Tore Godal, spesialrådgiver ved Statsministerens kontor, til NTB.

Programmet har en kostnadsramme på ni milliarder kroner. Norge skal bidra med 350 millioner kroner. Pilotprosjektet fokuserer på pneumokokkvaksiner mot lunge- og hjernehinnebetennelse, fordi man tror det vil gi størst positiv effekt.

- Mellom 700 000 og en million barn dør av lunge- og hjernehinnebetennelse hvert år. Det er omtrent like mange som malaria og mange flere enn hiv og tuberkulose, sier Orin Levine, som leder forskergruppen PneumoADIP, til NTB.

Godal tror prosjektets suksess avhenger av hvordan industrien vil reagere.

- Vi er avhengige av at industrien deltar maksimalt og gjør vaksinene tilgjengelig til nærmest kostpris. Det blir tøffe forhandlinger, sier Godal.

Redder liv

Vaksinen som eksisterer i dag er skreddersydd for barn i den industrialiserte verden. Små tilpasninger vil kunne redde livene til 5,4 millioner barn i utviklingsland. I Gambia har den eksisterende vaksinen allerede redusert barnedødeligheten med 16 prosent.

Fredag samles giverlandene i Roma hvor de skal gi forpliktende løfter om finansiell støtte til programmet. Eksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO) skal fastsette kriteriene som de nye vaksinene må tilfredsstille.

Deretter kan legemiddelprodusentene melde seg på i konkurransen om å tilby det beste produktet.

Sikre konkurranse

- Utviklingslandene velger selv blant de godkjente vaksinene. Dette sikrer konkurranse mellom produsentene, sier Michel Zaffran.

Giverlandenes fordel er at alle bevilgningene går til vaksiner til forhåndsavtalte priser. Vaksinene vil trolig være tilgjengelige fra 2010. Når AMC-bevilgningene er brukt opp etter rundt ti år, er legemiddelprodusentene forpliktet til å fortsette produksjonen av vaksinene og selge dem til reduserte priser.

- Giverlandene gir ikke legemiddelindustrien en kjøpsgaranti, men garanterer at det vil være et marked for vaksinene, sier Zaffran.

(NTB-Øystein Sassebo Bryhni)

Powered by Labrador CMS