En kald dusj kan være forfriskende, men får man bedre helse av det? Det er usikkert om nederlenderne i studien reagerte like helhjertet på det kalde vannet som denne illustrasjonsfoto-modellen. (Foto: Shutterstock/NTB Scanpix)

Er kalde dusjer bra for deg?

3000 nederlendere har blitt utstatt for kalddusjer i forskningens navn.

Kalde bad og kalde dusjer har blitt brukt for å behandle folk i hundrevis av år. Legekunstens far, Hippokrates, anbefalte kaldt vann som del av kuren for mange forskjellige alvorlige sykdommer.

Men hva gjør kalde dusjer med helsa vår over lengre tid? Dette spørsmålet har en nederlandsk forskergruppe dykket ned i.

Det er mange som føler at kalde dusjer gjør dem mer opplagt og gir mer energi.

De nederlandske forskerne satte i gang et eksperiment som skulle måle hva folk selv følte etter å ha tatt dusjen i kaldt vann over lang tid.

Følte de selv at de ble friskere? Forskerne var spesielt interessert i å se om folk følte seg mindre syke, og om det gjorde noe med sykefraværet deres.

Over 3000 deltagere

3000 nederlendere ble rekruttert til å være med på eksperimentet, hovedsakelig gjennom sosiale medier. De var mellom 18 og 65 år, og alle var i full jobb.

Forsøkspersonene ble tilfeldig delt inn i forskjellige grupper. Alle skulle dusje som normalt så lenge de selv ville, men på slutten av dusjingen skulle de gå over til så kaldt vann som mulig.

En gruppe skulle dusje 30 sekunder i kaldt vann, en annen i 60 sekunder, og den siste i 90 sekunder. Det var også en fjerde gruppe, men de skulle bare fortsette som før. Dette var kontrollgruppen.

Alle deltagerne skulle rapportere hvordan de hadde det underveis ved å fylle ut et spørreskjema på nettet. De skulle blant annet rapportere antall dager de var borte fra jobben på grunn av sykdom, om de klarte å opprettholde dusjingen, og hvor mange dager de faktisk viste symptomer på sykdom og følte seg syke.

Ikke mindre syke, men færre sykedager?

Og resultatene er litt mystiske. Når forskerne sammenlignet kalddusjgruppene med kontrollgruppen, viste det seg at kalddusjerne hadde 30 prosent færre sykedager.

Dette var også basert på selvrapportering, så forskerne kan ikke garantere at folk var ærlige. Forskerne mener selv det er lite sannsynlig med uærlig rapportering rundt dette.

Men når det kom til antall dager folk følte seg syke, var det ingen forskjeller mellom gruppene.

Dette betyr at folk i kalddusjgruppene var mindre borte fra jobb enn kontrollgruppene, men de følte seg syke omtrent samme antall dager.

Akkurat hvorfor det skulle bli sånn vet ikke forskerne noe om.

De spekulerer i om det kan være psykologiske effekter. Selv om forskerne egentlig var interessert i sykefraværet og sykdomsfølelsen, ble studien solgt inn til forsøkspersonene som at de skulle teste mest positive effekter av kalddusjing, og hva det kunne gjøre med livskvaliteten.

Forventningen om at kalde dusjer gjør deg friskere kan ha spilt en rolle når folk tok avgjørelsen om de skulle gå på jobb eller ikke, selv om de følte seg syke, skriver forskerne i artikkelen, som er publisert i tidsskriftet PLOS One.

Svakheter

Denne studien har noen store svakheter. For det første kan ikke forskerne si noe om årsakssammenhenger. Vi vet derfor ikke om det var de kalde dusjene som førte til færre selvrapporterte sykedager.

Selvrapportering kan være en problematisk målemetode i seg selv. Folk husker feil, eller de kan prøve å framstå som for eksempel sunnere enn de egentlig er. Hele listen med selvrapporteringsproblemer finnes her, hvis du er interessert.

Forskerne trekker også fram utvalget som problematisk. Forsøkspersonene tok personlighetstester før de begynte studien, og forsøkspersonene var generelt mye friskere enn den generelle, nederlandske befolkningen. Det var svært få sykedager på tvers av alle gruppene.

Referanse:

Bujize mfl: The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial. PLOS One, september 2016. DOI: 10.1371/journal.pone.0161749.

Powered by Labrador CMS