Eget utvalg gransker kreftsak

Regjeringen vil ha full granskning rundt håndteringen av krefttilfellene med utgangspunkt i de tidligere Rosenborg-laboratoriene ved NTNU i Trondheim. Et uavhengig granskingsutvalg blir opprettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere personer som studerte ved laboratoriene langt ut på 1980-tallet, har fått kreft. Noen er enten tilkjent erstatning eller er i forliksforhandlinger.

Ingen har i dag oversikt over hvor mange tidligere studenter og ansatte som kan ha blitt rammet. Ifølge NRK har staten de siste ti årene utbetalt nær 17 millioner kroner i erstatninger.

I en pressemelding som ble sendt ut fra Kunnskapsdepartementet (KD) fredag ettermiddag, varsles det at et uavhengig granskningsutvalg vil bli opprettet om kort tid.

I tillegg oppnevner KD et rådgivende medisinsk ekspertutvalg som skal gi departementet råd i det videre arbeidet med saken, herunder en vurdering av omfanget og tiltak som nå bør settes i verk.

Før jul

Allerede før jul skal regjeringen oppnevne granskningsutvalget, og vedta dets mandat. Utvalget skal vurdere både departementets og NTNUs håndtering.

Utvalget har behov for medisinsk ekspertise fra andre nordiske land, og det må blant annet ha kompetanse innen kreftepidemologi, yrkesmedisin, eksponering for kjemiske stoffer og radioaktivt materiale, og dessuten klinisk kompetanse, heter det i pressemeldingen.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal legger ikke skjul på at han ser meget alvorlig på kreftsaken:

"Øystein Djupedal."

- Dette er en sak som fortsatt krever mye arbeid, og vi knytter derfor til oss de fremste eksperter på området til å bistå oss.

- Sakene representerer en tragedie for de som er berørt og deres familier. Regjeringen har derfor reagert raskt og vil gjøre alt som er mulig for å bringe klarhet i det som har skjedd, sier Djupedal.

- Full åpenhet

Kunnskapsministeren understreker i pressemeldingen at det videre arbeidet skal skje i full åpenhet:

- Staten skal ikke holde tilbake informasjon rundt behandlingen av disse sakene, det har vært min linje helt siden jeg fikk de første henvendelsene for vel en uke siden, sier SV-statsråden, som også presiserer følgende:

- Vi må ta hensyn til at enkelte berørte og deres familier av hensyn til personvernet ønsker konfidensiell behandling av sine saker, men i de tilfeller der de berørte ønsker åpenhet omkring sakene, vil selvsagt staten følge samme linje, sier Djupedal.

Seks forlik er inngått

Så langt har staten, ved Kunnskapsdepartementet, “med bakgrunn i sannsynlig årsakssammenheng, inngått seks forlik”, ifølge pressemeldingen.

Dette gjelder fire forlik med etterlatte etter personer som er døde, og to forlik med skadelidte.

I 1999 ble det inngått tre forlik med etterlatte, og det er inngått to forlik i juli og desember 2004 - og det er dessuten inngått ett forlik siden den rød-grønne regjeringen tiltrådte.

Per i dag ligger to saker til behandling i departementet.

Powered by Labrador CMS