Barn av kvinner med fertilitetsproblemer har økt kreftrisiko

Den absolutte risikoen for kreft er imidlertid veldig lav: Funnene tyder på mellom fire og ni flere krefttilfeller per 100 000 barn født av infertile kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Barna født av kvinner som har hatt fertilitetsproblemer, har generelt høyere risiko for å få kreft i barneårene og som unge voksne enn barn født av kvinner uten fertilitetsproblemer.

Det er da justert for medvirkende faktorer som alder, fødselsår, kjønn, rekkefølgen i fødsel og mors alder ved fødsel. 

Det kommer fram i en stor dansk studie som har undersøkt kreftrisikoen hos barn av infertile kvinner.

Studien er også den eneste som har undersøkt kreftrisikoen både hos barn (0-19 år) og unge voksne (20 år eller eldre).

Forskerne har sett på mer enn 2,8 millioner barn født i Danmark mellom 1964 og 2006. Drøye 125 000 av disse var barn født til kvinner som hadde søkt legehjelp for infertilitet.

Økt risiko for leukemi

Forskerne fant en betydelig økning i risikoen for leukemi i barneårene og kreft hos unge voksne i såkalte endokrine kjertler. Endokrine kjertler er for eksempel hypofysen og skjoldbruskkjertelen.

Barna har økt risiko for kreft både i barneårene og når de blir eldre enn 20 år.

Veldig lav absolutt risiko

Den absolutte risikoen for kreft er imidlertid veldig lav.

Hvis forskernes funn er reelle, betyr det i praksis omtrent fire flere nye tilfeller av barnekreft, og omtrent ni ekstra krefttilfeller hos unge voksne per 100 000 barn født av infertile kvinner. 

Det tilsvarer en cirka 18  prosent risikoøkning for kreft i barneårene, og en 22 prosent økning i risiko for kreft hos unge voksne.

Referanse:

Hargreave m.fl.: Increased risk for cancer among offspring of women with fertility problems, International Journal of Cancer. 2013 Feb 13. doi: 10.1002/ijc.28110.

Powered by Labrador CMS