Kan hindre leirskred

Gammel havbunnsleire er hovedårsaken til gjentatte leirskred i Målselvdalen i Troms, hevder Raymond Eilertsen ved Universitetet i Tromsø. Hans undersøkelse kartlegger skredfaren i området.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Raymond Eilertsen har i sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø studert grunnforholdene i Målselvdalen og har nå fått et komplett bilde av dalens utviklingshistorie gjennom de siste 11 000 år.

Skredutsatt område

Målselvdalen er i dag utsatt for en rekke leirskred. Disse skredene skyldes gammel havbunnsleire, viser Eilertsen. Hans kartlegging av løsmassene - eller sedimentene - i området gjør at man nå kan vurdere den fremtidige skredfaren.

Studien er basert på undersøkelser av hvordan og når sedimentene i de nedre 50 km av Målselvdalen ble avsatt. Avhandlingen er gjort ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø.

80 meter høyere

Eilertsens undersøkelser viser at siste istids brefront lå ved Målselvfossen for 10 800 år siden. 600 år senere var hele undersøkelsesområdet isfritt. Havnivået lå opptil 80 meter høyere enn i dag, og Målselvdalen var en fjord i en avstand på over 60 km fra dagens elvemunning.

Etter at innlandsisen var borte fra dreneringsområdet for ca. 10 000 år siden sank havnivået hurtig og et delta bygget seg ut nedover dalen frem til den posisjonen det har i dag, innerst i Målselvfjorden.

Pionerarbeide

Avhandlingen “Sedimentological and geophysical investigation of valley-fill sediments in Målselv, northern Norway” representerer et pionerarbeide ved at den integrerer ulike metoder og temaer (isavsmeltningen, endringer i havnivå, sedimentasjonshastighet, avsetningsprosesser) for å undersøke og datere sedimentene.

Powered by Labrador CMS