Ungdom banner om sex og avføring

Ungdommer banner ikke mer enn andre, men de bruker andre typer banneord.
29.12 2012 05:00


Engelske banneord og fornærmelser som fucking, shit og motherfucker sniker seg i stigende grad inn i de skandinaviske språkene. Ikke bare i graffiti og gatekunst som på bildet, men også i mediene.

Ungdommer bruker banneord som handler om avføring og sex, mens voksne folk tyr til religiøse ord. Men de to generasjonene banner stort sett like mye, fortalte språkforsker Marianne Rathje nylig på en nordisk banneordkonferanse.

– Det er et skifte på gang i bruken av banneord. De unge bruker særlig banneord som henviser til underlivet, sa Rathje.

Vi banner mest med dem vi kjenner

Dritt, fuck, shit og piss er noen av de stygge ordene som brukes av den unge, danske generasjonen. Middelaldrende og eldre mennesker bruker derimot ord som pokker, søren og helvete.

Men når to generasjonene snakker sammen, tilpasser de seg, forklarer Rathje, basert på opptak av 24 samtaler med tre forskjellige aldersgrupper.

– Alle tre generasjonene bruker stort sett like mange banneord, men tilpasser bruken til ulike situasjoner. Ungdom banner mer sammen med andre ungdommer. Voksne banner mer når de snakker med ungdom, sier Rathje.

Facking på svensk

Også i Norge og Sverige bruker ungdommene mer banneord knyttet til underlivet.

En annen tendens er at de bruker flere engelske banneord, som fuck og shit.

Den svenske språkforskeren Kristy Beers-Fägersten fra Södertörn universitet har undersøkt antallet engelske banneord i svenske aviser. Og det er mange. Særlig i tegneseriestripene, i direkte sitater og på bilder opptrer banneord som shit og facking (svensk for “fucking”).

Tendensen er også tydelig i filmer, som i filmtittelen Fucking Åmål.

Og i Sverige blir ikke de stygge ordene sensurert vekk med pipe-lyder i media, slik de gjør det på engelske og amerikanske tv-kanaler som BBC og CNN.

– I Sverige liker man å rekke tunge til de engelsktalende landene, hvor banneordene blir sensurert bort, sier Beers-Fägersten.

Til gjengjeld kan det se ut som om svenskene er mer puritanske når det kommer til tradisjonelle svenske banneord og fornærmelser. Dem ser man nesten ikke i avisene.

Nordmenn fornærmer mødre

Fornærmelser som handler om mødre, ser også ut til å snike seg inn i de skandinaviske språkene.

Vendinger som spanske “hijo de puta” og det engelske “motherfucker” har ikke vært mye brukt i de nordiske landene, men i en intervjuundersøkelse fant tre norske forskere – Kristine Hasund, Anna-Brita Stenström og Eli-Marie Drange – ut at norske ungdommer fra de lavere sosiale lag også kan fornærme motpartens mor når de krangler.

I Litauen er det ikke engelske og spanske ord som vekker bekymring blant den puritanske delen av befolkningen, men derimot russiske, fortalte Giedrius Tamasevicius fra Vilnius universitet på banneordskonferansen.

Den litauiske språkforskeren har undersøkt hvor mange banneord som forekommer i talkshows i hjemlandet. Kjente komikere og tv-stjerner bruker særlig banneord når de forteller vitser, viser forskningen hans.

– Folk er særlig bekymret for banneord som kommer fra russisk. Det er ikke de tradisjonelle litauiske banneordene man konsentrerer seg om når man debatterer de unges språkbruk, sier Tamasevicius.

En rekke andre språkforskere fra Finland, Norge og Sverige la fram banneordsforskningen sin på den nordiske konferansen i København.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Fakta:

55 prosent av de banneordene de unge sier de bruker, handler om kroppslige funksjoner.

Dansk ungdom bruker ord som fuck, shit, lort, pis, tis, tisbæ, fucking, prut, crap, pik, røv, scheisse, fucklort, fuckerluckertis, for fuck's sake, for … fuck, what the fuck, rend mig i røven, skide og gylle.

79 prosent av de banneordene eldre folk bruker, stammer fra det religiøse feltet.

De eldre danskene bruker ord som sgu, du godeste, vårherre bevares, gud, for helvede, for fanden, for satan, fandeme, fandens.

Emneord

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Norsk forsker forklarer hvorfor Marine Le Pen har blitt så populær blant det franske folk.

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

– De trenger å vite at de fremdeles er elsket og regnet med, også slik de er nå, sier forsker.

Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse

Etter overgangsalderen lever kvinner som skiller seg et sunnere liv enn de som blir i ekteskapet sitt.

Saker fra våre eiere

Norges forskningsråd

Kinas økonomiske vekst har utelukkende vært til fordel for Norge, hevder flere eksperter på området. Nå viser en ny studie at lavt utdannede arbeidere taper på handel med Kina. 

NTNU

En nesten tusen år gammel lekebåt dukket opp i en brønn under en arkeologisk utgravning ved Trondheim i fjor. Bli med på en tidsreise tilbake til vikingtiden.

NTNU

Millioner av dødsfall i verden kunne ha vært unngått hvert år, hvis folk hadde spist store mengder frukt og grønt, viser en ny, omfattende studie. Og man bør kanskje spise enda mer enn dagens anbefalinger om «fem om dagen» for å få størst effekt.

En tanke er en tanke. Den gjenspeiler ikke virkeligheten. Å lære seg å gruble mindre, har stor effekt for pasienter med depressive symptomer, viser ny forskning

Forskeren forteller:

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

Tegnspråk ligner mer på kinesisk enn på norsk. Det betyr at de som bruker begge, må forholde seg til to svært forskjellige språk. Hvordan påvirker det hjernen?

Appen fikk elevene til å bruke språket både i og utenfor klasserommet.