- Høydetrening er placebo

Overnattinger i fjellet og i høydehus øker ikke kroppens evne til å ta opp oksygen, ifølge ny forskning. Det kan imidlertid ha en placeboeffekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta:

Et eksempel på en placeboeffekt er når en pasient føler at en sukkerpille uten medisiner kan forbedre livet hans eller kanskje til og med helbrede ham.

Healingseanser og magiske ritualer kan også ha en placeboeffekt hvis mottakeren tror på dem. Placebo er nemlig et psykologisk fenomen.

Fakta:

Stoffet EPO er ulovlig å bruke som doping. Det er effektivt når en idrettsutøver vil forbedre prestasjonene sine ved å heve kroppens evne til å ta opp oksygen.

Men faktisk produserer kroppen selv EPO, og det er tillatt å manipulere kroppen til å skape ekstra mye. Det er derfor eliteutøvere i perioder overnatter i høydehus.

Fra fjellklatrere vet vi nemlig at nyrene våre produserer ekstra EPO når vi befinner oss i oksygenfattig fjelluft i flere måneder. Når det ikke er nok oksygen i luften, må kroppen utnytte det bedre. Det hjelper EPO med.

EPO er et hormon som frigis fra nyrene, og som gir beinmargen beskjed om å produsere ekstra mange røde blodlegemer. Det er nemlig disse som transporterer oksygenet rundt i kroppen – og jo flere røde blodlegemer, du har i blodet, desto mer oksygen er det i en liter blod.

Under et eksperiment – filmet av TV 2s LPS Lab – viser det seg at syklisten Jakob blir raskere etter en periode med overnatting i oksygenfattig fjelluft. Han har siden vist seg å være ett av unntakene. Generelt skaper høydetrening bare placeboeffekt.

Det er mange idrettsfolk som bruker såkalte høydehus, men de kaster antagelig bort både tid og penger. I hvert fall øker det ikke kroppens evne til å ta opp oksygen – slik man har trodd.

Det er konklusjonen fra et stort sveitsisk-dansk forskningsprosjekt. Forskerne mener kombinasjonen av overnattinger i oksygenfattige omgivelser med daglig trening i normal oksygenkonsentrasjon i høyden har en placeboeffekt.

– Vitenskapelig sett har ikke høydetrening noen effekt. Verken evnen til å sykle langt eller evnen til å sprinte blir forbedret, sier Nikolai Nordsborg, førsteamanuensis ved Institut for Idræt, ved Københavns Universitet i Danmark.

Han står bak forskningen sammen med professor Carsten Lundby fra Zürich Universitet. Resultatene er nettopp publisert i tidsskriftet Journal of Applied Physiology.

Overså placeboeffekten

Mange syklister bruker ressurser på å sove i høydehus. Men det ser nå ut til at den effekten skyldes placebo. (Foto: Colourbox)

Amerikansk forskning har tidligere vist at høydetrening kan forbedre tiden til en elitesyklist med 1-2 prosent. Amerikanerne hadde bare ikke mulighet for å undersøke placeboeffekten. Forbløffende nok viser det nye danske forsøket nå at den er viktig.

Sover høyt, trener lavt

Tidligere forsøk har foregått slik:

Forskere velger ut to sammenlignbare grupper av syklister.

Den ene gruppen tilbringer 16 timer i døgnet på 2500 meters høyde. Den tynne luften vil i teorien øke rytterens mengde av røde blodceller og dermed innholdet av oksygen i en liter blod. Det betyr at utøveren kan ta opp mer oksygen. Syklistene trener imidlertid i lavere høyde fordi kvaliteten av treningen vil falle i høyden.

Den andre gruppen både sover og trener ved havnivå.

De tidligere forsøkene viste at de som bodde i høyden, greide seg best i en rekke utholdenhetstester.

Ny form for forsøk

De danske forskerne var mistenksomme. Det var en mulighet for at ryttere presterte bedre fordi de selv trodde på høydetreningen. Resultatene kunne kanskje forklares med det psykologiske fenomenet placebo.

– Derfor satte vi opp forsøk på en litt annen måte. Vi lot alle deltakerne bo sammen på det samme hotellet. Men luften i halvparten av rommene inneholdt den oksygenmengden man finner i 3000 meters høyde, sier Nordsborg. På den måten visste ikke rytterne om de fikk oksygenfattig luft.

Motivasjon er viktig

Idrettsforskernes mistanke viste seg å være begrunnet. Enkelte syklister fikk bedre resultater – blant annet Jakob, som opptrer i videoen over. Men gjennomsnittlig sett gjorde ikke høydehus syklistene raskere.

Til gjengjeld kan det være at det er en ekstra ressurs å hente i den enkelte rytterens innstilling.

– Forsøket viser at motivasjon har en utrolig stor betydning. Hvis han forventer at han greier seg bedre, gjør han også det – i gjennomsnitt 1–2 prosent, sier Nordsborg.

Skal gjøre det som virker

Team Danmark, som styrer organiseringen av eliteidretten i Danmark, har finansiert en stor del av forskningsprosjektet. Organisasjonens direktør, Michael Andersen, påpeker at enkelte utøvere faktisk har nytte av høydetrening.

– Her snakker vi om utøvere i verdensklasse, og det er store individuelle forskjeller, sier Andersen.

Det samme poenget framhever professor Carsten Lundby, som også var en av drivkreftene bak forskningsprosjektet.

– Resultatene kan også skyldes at høydetrening virker på noen ryttere, men ikke på andre. For eksempel har vi nettopp utført en interessant analyse som indikerer at effekten er avhengig av hvor mye hemoglobin en person har i blodet sitt.

– De rytterne som allerede har en høy verdi, har bare en svært liten effekt av høydetrening. De som har en relativt lav verdi, opplever en effekt, sier Lundby. Hun forteller at mer forskning skal kaste lys over dette.

Kan kanskje bruke mindre høydetrening

Team Danmark-direktøren mener imidlertid at de nye forskningsresultatene kan få konsekvenser for hvor mye penger man i fremtiden bruker på høydetrening.

– Vi skal bruke ressursene våre slik at det skaper best resultater, og kombinere trenernes erfaringer med vitenskapens resultater, sier Andersen.

Det kommer ikke som et sjokk for ham at en placeboeffekt kan ha en svært positiv innvirkning på utøvernes prestasjoner.

– Vi ser ofte at det mentale er uhyre viktig. Hvis man har tro på seg selv, får man gode resultater. Derfor har vi prioritert det idrettspsykologiske området. Men det er vanskelig å si om vi kan systematisere den nye kunnskapen om placeboeffekten, sier Andersen.

Noen former kan virke

Nikolai Nordsborg forsker videre på høydetrening. Han mener nemlig at det er en god sjanse for at visse former for høydetrening likevel kan hjelpe.

– Vi undersøker om svømmere kan ha nytte av å befinne seg en uke i 3000 meters høyde, for deretter å trene i 2200 meters høyde. De målingene vi har nå, indikerer at det faktisk har en effekt. Men vi må undersøke «Bo høyt – Tren lavt»-treningen mer for å forstå om det kan ha en fysiologisk effekt. Det gjør vi nå i samarbeid med Team Danmark, sier Nordsborg.

De nye studiene vil tidligst bli publisert senere på året.

Referanser:

NB, Nordsborg: Four weeks of normobaric «live high-train low» do not alter muscular or systemic capacity for maintaining pH and K+ homeostasis during intense exercise. J Appl Physiol. 2012 Jun;112(12):2027-36.

C, Siebenmann: «Live high-train low» using normobaric hypoxia: a double-blinded, placebo-controlled study. J Appl Physiol. 2012 Jan;112(1):106-17.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS