Idrettsteknologi inntar Norway Cup

Spillerne fyker rundt på banen. Samtidig registerer verdens minste GPS-brikke hver eneste bevegelse. Etterpå kan man analysere detaljene i hva man har gjort. Amanuensis Einar Sigmundstad er overbevist om at teknologi og analyse vil spille en stadig større rolle både i fotball og andre idretter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For femte året på rad arrangerer ingeniør- og teknologforeningen NITO Teknoteltet på Norway Cup. Teltet er et populært innslag under turneringen og får stor oppmerksomhet både fra ungdom og media.

I år er idrett og teknologi tema og Norges idrettshøgskole har bidratt med et avansert analyseverktøy som følges med stor interesse av internasjonale trenermiljøer.

Videoovervåket hinderløype

Med verdens minste GPS/GMS-brikke festet på kroppen sendes fotballspillere gjennom en fotballhinderbane på circa 20 ganger 40 meter.

"NiH-student Klaus Pettersen, hjelpetreneren på Heia Tufte, fester verdens minste GPS/GMS-brikke på vesten til Frigg-spiller Jonatan Eidal. NiH-student Are Østereng assisterer."

Et videokamera festet på et tårn ruvende over banen fester alle bevegelsene til film.

Spillerne skal først føre ballen mellom en langside med kjegler før de snur og aksellerer tilbake, hele tiden mens de fører ballen, til et angitt merke hvor de skyter et skudd på målseilet som ble brukt hos NRK under sommeren fotball-VM.

Vel i mål kan de se sitt eget løp på video og få vite hvor fort de har løpt, hvor langt de har løpt og topphastighet, alt under kyndig veiledning fra NIHs trenerstudenter og amanuensis Einar Sigmundstad.

Han er overbevist om at teknologi og analyse vil spille en stadig større rolle både i fotball og andre idretter.

Banebrytende teknologi

- Kameraløsningen, verktøyet og konseptet bygget ut rundt banen og det reelle praksisfeltet, har potensial til å implementere de fysiologiske aspektene hos hver enkelt spiller i konkrete kamp- eller treningssituasjoner, sier Sigmunstad.

Utstyret brukt på Ekebergsletta er en forenklet utgave av treneranalyseverktøyet Interplay Sports, som brukes på idrettshøgskolen.

Teknologien kan benyttes innen de fleste typer idretter og er banebrytende internasjonalt.

Tettere bånd mellom idrett og mattematikk

Samarbeidet mellom NITO og Norges idrettshøgskole er et resultat av et felles ønske om å vise hvordan idrett og teknologi i stadig større grad går sammen.

Det betyr blant annet et større behov for kunnskap om forholdet mellom mekanikk og fysiologi. NIH regnes som én av Europas mest velutviklede forskningsinstitusjoner innen fysisk aktivitet og idrett.

- I idrett, som for eksempel fotball, bruker en ofte redskaper og utstyr i tillegg til sin egen kropp. For å forstå samspillet mellom redskapen og utøveren er mekanikkens lover sentrale og for å gjøre beregninger må en kunne bruke matematikk, sier Jostein Hallén.

Han er seksjonsleder for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole og understreker det spennende potensialet studenter har for å trekke inn realfagskunnskap med idrettskunnskap.

- En fysisk prestasjon bestemmes av en rekke faktorer. Skal en forstå sammenhengen mellom de ulike faktorene og utøverens prestasjoner kan dette gjøres mest presist ved å bruke matematiske formuleringer.

- For eksempel vil en prestasjon i langrennsporet blant annet bli bestemt ut fra lunge- og hjertekapasitet, utholdenhet, teknikk, stavlengde og løypeprofil, sier han.

Powered by Labrador CMS