Norske universiteter på iTunesU

Universitetet i Stavanger og NTNU ble i dag lansert på nettjenesten iTunesU. Dermed er hundrevis av forelesninger og annet studiemateriell tilgjengelig for studenter og andre i digital form – helt gratis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik ser inngangsbildet til Universitetet i Stavanger på iTunesU ut. Herfra kan du klikke deg inn på gjesteforelesninger, presentasjonsfilmer og faglitteratur.

iTunesU

iTunesU er verdens største samling av fritt tilgjengelige, digitale læremidler. Nettstedet inneholder over 200 000 audio- eller videofiler.

Mange av verdens fremste universiteter publiserer filmer av forelesninger og lignende på iTunesU. Blant dem er Stanford, MIT, Oxford og Cambridge.

Universitetet i Stavanger og NTNU er de første norske læreinstitusjonene til å bruke denne plattformen.

iTunesU er den delen av iTunes hvor universiteter og høgskoler deler kunnskap med omverdenen. Universitetet i Stavanger og NTNU har fått sine egne områder på denne tjenesten.

Dermed vil studenter kunne laste ned og abonnere på forelesninger som audiovisuelle filer til pc-ene, mp3-spillerne eller telefonene sine.

Dette gir nye muligheter for læring og økt tilgang til forelesninger, pensum og annet læremateriell ved de to universitetene. I tillegg vil studentene selv kunne publisere filmer, studieprosjekt, workshoper, radioprogram, konserter og andre ting de produserer på studiet.

– Vi er stolte over å kunne åpne nye arenaer for læring for studentene våre. Denne satsingen på digital distribusjon er i tråd med vår strategi om å være et innovativt universitet, sier direktør Per Ramvi på Universitetet i Stavanger (UiS).

Sykepleie først

I Stavanger ble utviklingen trigget av et nytt, nettbasert studium i sykepleie, som starter i høst. Her vil studentene få forelesninger og annet studiemateriell som podcaster. Studiet trengte en kanal for dette digitale innhold og iTunesU ble løsningen.

– Men vi har allerede fått etterspørsel etter en slik tjeneste fra andre studieprogram på universitetet. Et bredt tilbud av digitalt materiale vil bli gjort tilgjengelig gjennom denne tjenesten.

– Vi har allerede lagt ut over 300 lydfiler og videoer, sier Karsten Tillerli på NettOp, UiS’ enhet for nettbasert læring.

Alt som blir publisert på iTunesU kan lastes ned gratis. Mesteparten vil være tilgjengelig for hvem som helst. Av hensyn til copyright vil tilgangen til noen filer bli avgrenset til dem som hører til spesifikke studieretninger.

Tidligere har undersøkelser vist at norske studenter mer enn noe annet ønsker seg opptak av forelesninger på podcast for å forbedre lærekvaliteten.

Lenker:

Du finner UiS på iTunesU her og NTNUS tilbud her.

Powered by Labrador CMS