Nitrogenutslipp viktigste årsak til skogvekst

Et europeisk forskningsprosjekt bekrefter det forskere ved Skogforsk sa tidligere i sommer: Sur nedbør gir næring og bidrar til økt vekst i europeiske gran-, furu- og bøkeskoger, mens klimaforandringene har mindre betydning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 1980-tallet har forskere i Europa rapportert at trærne vokser fortere. Årsakene til dette er nå undersøkt i prosjektet RECOGNITION innenfor EUs 4. rammeprogram, og resultatene indikerer at nitrogenavsetning fra atmosfæren er hovedårsaken.

Avsetning av svovel er fremdeles av størst betydning for forsuringen i Norge, mens nitrogen bidrar med rundt ti prosent av belastningen i det meste av Norge (opp til 40-50 prosent i sørvest-Norge).

Nitrogen som gjødsel

Ettersom svovelutslippene reduseres raskere enn nitrogenutslippene, øker den relative betydningen av nitrogen som forurensningskilde. Nitrogen har en mer sammensatt økologisk påvirkning på naturen enn svovel, fordi nitrogen også kan virke som gjødsel.

Hvis det er nitrogenunderskudd der nitrogenet avsettes, kan nitrogen bidra til økt vekst av planter og trær. Blir det derimot for mye nitrogen, vil overskudd av nitrogen virke forsurende på jord og vann. I Norge har vi til nå hatt et underskudd på nitrogen, slik at det er svovel som har bidratt mest til forsuringen.

Undersøkte klima og næringsstoffer

24 europeiske forskergrupper har jobbet for å identifisere de potensielle årsakene til den økende skogveksten, ved å fokusere på den relative viktigheten av næringsstoffer og klima. Resultatene ble presentert på en konferanse i København den 28. August, arrangert av European Forest Institute, International Union of Forest Research Organisations og det danske Forskningscentret for skov og landskap

Det er gjort feltobservasjoner og dataanalyser, og begge deler viser at avsetning av nitrogen har vært den viktigste årsaken til at skogen har vokst. Både nitrogenmengdene og trehøydene har økt jevnt mellom 1960 og 1990. Gran- og furutrær har blitt rundt 20 prosent høyere sammenlignet med tidligere vekst.

Menneskelige utslipp

Trenden er spesielt klar i Sør-Europa, og litt mindre tydelig i Nord-Europa. Økningen av nitrogennivåene er forårsaket av økte menneskelige avsetninger av nitrogen, som kanskje har satt fart i bedringen etter tidligere utarming av skogområdene, for eksempel på grunn av beiting.

Det virker som klimaendringene og den økende mengden av CO2 i atmosfæren har sekundær betydning for skogveksten, sammenlignet med avsetningen av nitrogen. Men samtidig antyder analysene at nitrogeneffekten vil bli mindre i fremtiden, og CO2 og klimaendringer vil bli de viktigste årsakene til vekstraten i skogen som er forventet i kommende tiår, spesielt i Nord-Europa.

Man bør tynne skogen oftere

Økt vekst og større skogvolum indikerer også at man må tynne ut skogene oftere eller mer for å opprettholde dagens skogstruktur. Bærekraftig skogforvaltning vil i fremtiden kreve at det blir viet mer oppmerksomhet til næringsbudsjettet for økosystemene i skogen.

Linker:

RECOGNITION
European Forest Institute
International Union of Forest Research
Forskningscentret for skov og landskap
 

Powered by Labrador CMS