Luftig kartlegging av biomasse

Laserteknologien gir muligheter til å kartlegge skogen nøyaktig og effektivt. Metoden kan brukes til ulike formål. Miljøforvaltning og klimaregnskapet er noen av dem, etablering av bioenergiproduksjon er et annet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Teknologien kalles LIDAR - LIght Detection And Ranging, og dreier seg om måling av skog ved hjelp av flybåren laserteknologi. Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap er verdensledende når det gjelder forskning knyttet til kartlegging av skog med slik teknologi.

Metoden måler avstand fra flyet ned til bakken og omfanget av trærne, og har en målefrekvens på inntil 100 000 i sekundet. Den gir en detaljert tredimensjonal beskrivelse av strukturen i en skog - alt fra det enkelte tre, skogbestanden, eiendommer, hele skogøkosystemer og til nasjonal og global skala.

LIDAR er en meget effektiv og nøyaktig metode for å måle biomasse. Etterhvert som teknologien blir billigere, kan metoden tas i bruk av flere og til ulike formål. De nordiske landene, og spesielt Norge, var først ute med å bruke teknologien kommersielt, men flere land kommer nå etter.

Miljøhensyn

"Dr. Ross Nelson fra NASA i ferd med å montere en forsøkslaser på et norsk fly sommeren 2006. Foto: E. Næsset."

- Det er flere grunner til at vi ønsker å vite hvor mye biomasse vi har i skogen. En av de viktigste er miljøhensyn og klimaregnskapet, sier Erik Næsset. Næsset er professor i skogregistrering ved UMB.

- Som en oppfølging av Kyoto-avtalen har vi forpliktet oss til å rapportere hvor mye CO2 Norge slipper ut. I skogen er det bundet opp mye karbon, men dersom vi feller trærne og for eksempel bygger ut arealene med veier og hus, betyr det sannsynligvis at utslippet av CO2 øker, sier Næsset.

Han forteller at norske skoger i dag har en nettobinding av karbon. Vi har også mulighet til å øke andelen ved å øke antall trær per arealenhet.

- Et annet viktig bruksområde er forvaltning av skogressursene. For å kunne planlegge hvordan vi skal drive skogen, må vi vite hva vi har og da må ressursene kartlegges, forteller professoren.

Bioenergi

I jakten på mer miljøvennlig energi har bruk av biomasse til energiformål blitt aktualisert. I den sammenheng vil fjernmåling ved hjelp av laserteknologi kunne være et effektivt virkemiddel for å finne ut hvor det er mest biomasse og hvordan kvaliteten på skogen er.

- Dersom vi ser på årlig tilvekst i skogen er det absolutt rom for å ta ut mer trevirke, for eksempel til bioenergi eller biodrivstoff til biler. I dag utnyttes bare rundt 40 prosent av tilveksten i skogen til kommersielle formål, og det betyr at vi har store ressurser som ikke brukes, sier Næsset.

- Men hvorvidt denne biomassen skal utnyttes til energiformål avhenger av flere forhold, slik som utvinningskostnader for bioenergi og priser for konkurrerende energiformer. Det vil være mest lønnsomt å avvirke trær der tettheten er størst, og der det er kort avstand til et foredlingsanlegg. Teknologien gir oss i alle fall mulighet til å finne ut mye om det biologiske grunnlaget for produksjon av bioenergi, avslutter professoren.

Powered by Labrador CMS