Ved mye billigere enn strøm

Vedforbruket har økt med hele 36 prosent de siste tre årene. Ved å fyre med tørr ved av god kvalitet, kan du presse prisen på varme ned til halvparten av strømprisen, ifølge Landbruks- og matdepartementet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Å fyre med ved er trivelig, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim, og sammenlikner vedfyring med et kinderegg; Det er miljøvennlig, lønnsomt for forbrukeren og lønnsomt for produsenten.

Åtte av ti norske vedprodusenter har planer om å produsere like mye eller mer ved enn i fjor. Importen er halvert, heter det i en pressemelding fra departementet.

Halvparten av strømprisen

- Strømprisen lå i gjennomsnitt på 80 øre per kWh i første kvartal i 2004. Tørr ved av god kvalitet gjør det mulig å presse varmeprisen ned til halvparten av strømprisen - det vil si 40 øre per kWh. Dersom strømprisene fortsetter å øke, vil ved bli et stadig gunstigere alternativ for husholdningene, sier Sponheim.

- Det er også mer lønnsomt å drive med vedproduksjon enn det meste av annen landbruksproduksjon, påpeker Sponheim.

Tall fra Skogforsk viser at en i vedproduksjon kan oppnå en timefortjeneste (lønn pluss fortjeneste) på 370 kroner i timen. Dette er fem ganger mer enn i melkeproduksjon, der lønnsevnen er beregnet til mellom 60 og 75 kroner i timen for melkeproduksjonsbruk med mellom 12 og 18 årskyr.

- Spesielt som tilleggsnæring til annen landbruksproduksjon er vedproduksjon et godt alternativ, sier Sponheim, og minner om at produksjon av bioenergi fra og med 2004 skattemessig kan inngå i jordbruksfradraget.

Tre av fire vedprodusenter produserer ved i kombinasjon med tradisjonelt landbruk/skogbruk.

Sterk økning i vedforbruket

Forbruket av ved står i dag for om lag halvparten av det totale forbruket av bioenergi. Vedforbruket har økt med hele 36 prosent de siste tre årene. Vinteren 2002-2003 var en rekordsesong for norsk vedproduksjon.

Mange var derfor redd for at det ville komme en nedgang vinteren 2003-2004, men en markedsundersøkelse viser at 56 prosent av vedprodusentene hadde uendret salg, 30 prosent hadde en økning på 30 prosent, og 15 prosent hadde en nedgang på 27 prosent.

Den samme markedsundersøkelsen gjenspeiler en fortsatt optimisme i vednæringen. For kommende år har åtte av ti vedprodusenter planer om må produsere like mye eller mer ved.

Importen halvert

I løpet av de ni første månedene i fjor ble det importert ved for nær 150 millioner kroner til Norge.

Det meste av dette kom fra Baltikum. I samme periode i år har vi importert for under en tredel av dette.

Beregninger fra Statistisk Sentralbyrå viser en halvering av vedimporten fra i fjor til i år.

Lenke:

Landbruks- og matdepartementet: Skog: Rekord for vedfyring

Powered by Labrador CMS