Sikkert og uten en tråd

Trådløs kommunikasjon byr på enorme muligheter, men sikkerhetsmessig er teknologien på et tidlig stadium. Professor Chunming Rong ved Universitetet i Stavanger (UiS) leder et prosjekt som skal sørge for bedre sikkerhet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Professor Chunming Rong. Foto: Elisabeth Tønnessen"

Et stort antall hjem og arbeidsplasser kommuniserer ved hjelp av trådløse nettverk, og de blir stadig flere. Samtidig blir hastigheten på overføringen høyere, og det kommer stadig nye tekniske standarder på markedet.

En uformell undersøkelse som to studenter ved Universitetet i Stavanger gjennomførte i fjor, viste at seks av ti trådløse nettverk var uten sikring.

Det betyr at hvem som helst kan bruke internettlinjen og overvåke trafikken på nettverket. Nettbank, e-post og annen sensitiv informasjon blir dermed tilgjengelig for personer med gode kunnskaper og dårlige hensikter.

Rekordstor tildeling

I desember i fjor fikk SWACOM-prosjektet, som står for Secure and reliable Wireless and Ad-hoc COMmunications, omlag ni millioner fra Verdikt program i Norsk forskningsråd (NFR). Dette er det største IKT-prosjektet som UiS har fått fra NFR hittil.

I prosjektet, som administreres av UiS og professor Chunming Rong, deltar også Stiftelsen Universitetsstudiene på Kjeller (UniK), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thales Norway, Kongsberg Defence Communications AS, Telenor R&D og Birdstep Technology ASA. I tillegg har prosjektet fem europeiske og en kinesisk partner.

Hovedfokus er å analysere sårbarheten ved dagens teknologi og utvikle redskap for å gi sikkerhet og pålitelighet i nettverk for mobil og trådløs kommunikasjon.

- Bredden blant aktørene i gruppen tilsier at det er ulike ønsker i forhold til bruk av ny teknologi på dette feltet, sier Rong, og nevner spesielt Telenor R&D som en partner som ser kommersielle muligheter.

- Lite kunnskap

Rongs oppfatning er at folk i dag har lite kunnskap om sikkerheten i trådløse nettverk, samtidig som tilbudet fra nettselskapene stadig blir bedre. Han mener brukere av trådløse nettverk må ta to grunnleggende forhåndsregler: Ha en sikker adgang til nettverket og backup av materialet på pc-en.

- Enhver som setter opp et trådløst nettverk, risikerer at andre prøver å ta seg inn på pc-en. Kanskje det har vært for lite medieomtale om dette temaet, slik at folk ikke vet hvor viktig dette er. På vanlige dører finnes det gode og dårlige låser. Slik er det også i dataverdenen. En som bevisst ønsker å angripe nettverket ditt, kan i dag enkelt få tilgang til en dårlig sikret nettbank, VISA-nummeret ditt og så videre, sier Rong.

Han legger til at han særlig har undret seg over hvor mange firmaer som har dårlige sikkerhetsløsninger.

- Sikkerheten er i dag teknisk bedre med systemet WPA, sammenlignet med WEP. WEP-løsningen er bedre enn et åpent nettverk, men den kan knekkes på ti minutter, understreker han.

Ad hoc-nettverk

En viktig del av SWACOM-prosjektet er å videreutvikle teknologien rundt såkalte ad hoc-nettverk. Dette er midlertidige nettverk som opprettes av brukerne selv ved hjelp av en trådløs enhet eller mobiltelefon. Så lenge det er forbindelse mellom brukerne, er det ikke nødvendig med mobilnettverk eller internettilgang for de enkelte punktene.

Rong tror ad hocnettverkene kan ha stor betydning på flere områder. Han ser blant annet for seg at denne teknologien vil bli brukt i militær- eller redningsoperasjoner i områder med dårlig infrastruktur, men også her er sikkerhet et sentralt spørsmål.

- En uærlig mellommann kan påføre mye skade på et ad hoc-nettverk, for eksempel kan han gi feil informasjon. Vi ser også for oss at oljeindustrien kan ha stor nytte av ad hoc-nettverk i forbindelse med overvåkning av rørledninger. Utplasserte sensorer kan for eksempel overvåke rørene inn mot land i et såkalt sensornettverk, sier Rong.

Gode fremtidsutsikter i forhold til digital infrastruktur har gjort at offshoreindustrien også har meldt sin interesse med tanke på bedre internettdekning på Nordsjøen. Utvikling av infrastruktur er også en stor utfordring for internettleverandørene.

I dag er det den siste kilometeren, det å legge kabler til enkeltbygninger, som er det vanskeligste. Rong tror standarden WiMAX og den såkalte roaming teknologien vil gjøre det lettere å være internettbruker i fremtiden.

Sømløs oppkobling

- Roaming innebærer at det trådløse nettverket følger med deg når du forflytter deg fysisk. Hjemmebrukeren er i dag tilkoblet et bestemt trådløst internett ved hjelp av WLAN eller GPRS. Skal du bevege seg i et større område og samtidig være pålogget, er det behov for en sømløs oppkobling, sier Rong og avslutter:

- Dekningsområdet er også i ferd med å utvides. Et WLAN-nettverk dekker kun mindre områder, mens den nye standarden WiMAX for trådløs MAN gir dekning innenfor en radius på ti kilometer.

SWACOM-prosjektet vil pågå frem til 2009, og det er lyst ut tre stipendiatstillinger.

Powered by Labrador CMS