Hvorfor vemmes vi ikke av sex?

Spytt, svette, sæd og kroppslukt. Sex er en grisete affære. Men heldigvis ser det ut til at seksuell opphisselse øker toleransen for saker som vi vanligvis vemmes av.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Kvier du deg for å pusse tenna med darlingens tannbørste? Eller klemme en gjennomsvett kompis?

Det er helt naturlig. En av menneskenes innebygde reflekser er vemmelse. Snørr, svette, sikkel og annet kroppslig slim byr oss imot, og det samme gjelder også gjerne kroppsodører av ymse slag.

Og ikke uten grunn. Aversjonen mot kroppssekreter og annet ekkelt er utviklet over generasjoner på generasjoner, som en beskyttelse mot alskens smitte.

Men vent nå litt. Et av våre viktigste og morsomste tidsfordriv – hopping i høyet – innebærer jo nettopp en temmelig intim kontakt med hele spekteret av kroppsgriseri. Så hvorfor holder ikke vemmelsen oss unna sex?

Det ser rett og slett ut til at seksuell opphisselse er med på å dempe den vanlige vemmelsesreaksjonen, mener nederlandske forskere.

Så erotisk film

Charmaine Borg og Peter J. de Jong fra nederlandske University of Groningen har undersøkt saken ved å sammenligne tre grupper kvinnelige forsøkspersoner.

Den ene gruppa fikk se en erotisk film. Den andre tittet på andre typer opphissende opptak, for eksempel av fjellklatring eller fallskjermhopping. Den tredje gruppa fikk se en film uten opphissende innhold.

Etterpå undersøkte forskerne hva deltagerne i de tre gruppene syntes var motbydelig.

Deltagerne måtte vurdere ulike typer potensielle ekkelheter, som insekter i maten, tilsynelatende brukt undertøy, dyreskjeletter og ei brukt skjorte som skulle tilhøre en pedofil. Inniblant fantes også seksuelt relaterte stimuli som kondomer med glidemiddel.

Mindre vemmelse

Resultatene viste at damene som hadde sett erotisk film hadde mindre tendens til å vemmes av de seksuelle stimuliene, sammenlignet med de to andre gruppene. Opphisselsen hadde også en viss virkning på oppfattelsen av de andre ekkelhetene.

Dette stemmer godt overens med tidligere forsøk med mannlige deltagere, konkluderer Borg og Jong.

Men en ting er hva folk rapporterer. Hvordan de faktisk handler er en helt annen. Kunne seksuell opphisselse også endre hva fruene faktisk var villig til å ha kontakt med?

De nederlandske forskerne undersøkte dette også.

Gjorde ekle oppgaver

Deltagerne i de tre gruppene måtte nemlig gjøre ekle oppgaver, som å drikke av et glass juice med et digert insekt i, tørke seg med et skittent håndkle eller smøre glidemiddel på en vibrator.

Og ganske riktig. De seksuelt opphissede damene var mer villig til å gjøre oppgaver, både av de som var knyttet til sex og de som bare var generelt ekle.

Dermed er konklusjonen klar: Seksuell opphisselse senker terskelen for hva vi synes er vemmelig og demper tendensen vår til å unngå ekle stimuli.

Dette kan forklare hvordan vi faktisk klarer å nyte seksuell aktivitet, skriver forskerne i siste utgave av PLoS One.

I tillegg kan resultatene kaste lys over situasjonen til mennesker som ikke klarer å kaste seg ut i griseriet med lyst og glede.

Dersom den seksuelle opphisselsen av en eller annen grunn ikke materialiserer seg, kan hele akten bli en litt ekkel opplevelse. Den erfaringa sporer garantert ikke til mer opphisselse neste gang.

- Disse funnene antyder at lav seksuell opphisselse kan være en nøkkelfaktor i opprettholdelsen av visse seksuelle funksjonsforstyrrelser, konkluderer Borg og Jong.

Og på den positive sida: Nå har du i det minste verdens beste unnskyldning for å se på morsomme filmer før du skal renske opp i sluket.

Referanse:

C. Borg, P. J. de Jong, Feelings of Disgust and Disgust-Induced Avoidance Weaken following Induced Sexual Arousal in Women, PLoS ONE, september 2012, vol 7, nr 9

Powered by Labrador CMS