Spiller på bekymring over kjønnsorgan

Stadig flere kvinner ønsker å operere deler av kjønnsorganet. Amerikanske forskere mener operasjonsklinikker spiller på frykten for ha et underlig underliv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Det er ingen standarder for utseendet på damers underliv. Kjønnsorganene kommer i alle mulige varianter med venusberg som er høye og kjøttfulle eller lave og flate. Med kjønnslepper som er korte, lange, skeive, rosa, brune og alt imellom.

Før i tiden var hele herligheten som oftest skjult bak en dott med hår – av varierende størrelse, tetthet og farge.

I dag har derimot den stadig økende hangen til hårfjerning ført til at variasjonene kommer fram i lyset. Kanskje dette kan være noe av grunnen til den siste tidas store økning i interessen for intimoperasjoner.

I dag tilbyr klinikker i flere land alt fra kjønnsleppereduksjon og fettsuging av venusberget til ”vaginaforyngelse” og ”G-punkt-forsterking”.

Hva slags inntrykk gir disse klinikkene av behovet for og risikoen ved slike inngrep?

Etter å ha sett på informasjonen på nettsidene til ti tilbydere av intimkirurgi i USA og Storbritannia, mener britiske forskere at vi trenger strengere retningslinjer for hvordan situasjonen presenteres.

Bekymring for utseende

Alle nettsidene spilte på kvinners bekymring for utseende på underlivet, konkluderer forskerne. Få nevnte den store naturlige variasjonen i damenes edlere deler.

Informasjonen la vekt på hvordan operasjonen kunne gi sosiale og psykologiske fordeler, som bedre selvtillit og sexliv. Risikoen ved inngrepene ble derimot tonet ned.

Det er ikke gjort noen lignende undersøkelse i Norge. Det er heller ikke kjent om alle operasjonene som tilbys i USA og Storbritannia også gjøres her.

Men det er ingen tvil om at flere er opptatt av underlivsestetikk også her på berget.

- Ja, det er absolutt en økende forekomst, sier overlege dr.med. Mette Haase Moen ved St. Olavs Hospital i Trondheim, som har jobbet med gynekologi i nesten 40 år.

Innenfor normalen

- I dag er det et økende fokus på hvordan kjønnsorganene ser ut.

- Før var det nok større aksept for at folk er forskjellige og har den kroppen de ble født med. Nå skal man fikse alt som ikke er helt etter gjennomsnittet.

Moen og kollegaene har opplevd at stadig flere kvinner ønsker operasjoner, spesielt for å redusere størrelsen på de indre kjønnsleppene, til tross for at de aller fleste ligger helt innenfor det som er normalt.

- Halvparten av alle kvinner har synlige indre kjønnslepper. Vi prøver å normalisere situasjonen. Nå har vi sluttet å utføre slike inngrep fordi det ikke er noen medisinsk grunn til å gjøre dem utenom i helt spesielle tilfeller.

Det er imidlertid flere norske klinikker som tilbyr slike operasjoner til kvinner som ønsker dem, selv om det faktisk ikke er helt klart hvorvidt skjønnhetsoperasjoner i underlivet er lovlig.

Skjønnhet og lemlestelse

Ifølge Lov om forbud mot kjønnslemlestelse er det tre års fengselsstraff for ”den som forsettlig utfører et inngrep i en kvinnes kjønnsorgan som skader kjønnsorganet eller påfører det varige forandringer”.

I teorien gjelder dette dermed også plastiske operasjoner på kjønnsleppene.

- Jeg spurte Sosial- og helsedirektoratet om dette for noen år siden, og fikk som svar at legen må utvise skjønn, sier Moen.

- Hvorvidt inngrepet kunne regnes som kjønnslemlestelse kunne blant annet være avhengig av om den opererte kvinnen var fornøyd med resultatet. Dette gir en litt underlig situasjon hvor utfallet av inngrepet kan avgjøre om det er forbudt.

Norsk Pasientskadeerstatning har behandlet klagesaker etter kjønnsleppe-operasjon hvor kvinnen har vært misfornøyd med resultatet og har fått erstatning, sier Moen.

Hun mener dagens situasjon er litt tankevekkende:

Når ei somalisk jente vil fjerne kjønnsleppene på grunn av kulturelle tradisjoner, anser vi det som kjønnslemlestelse. Når det gjelder ei vestlig jente som vil passe inn i dagens skjønnhetsideal, gjør vi det ikke.

- Det er ikke noe galt med kjønnsorganet ditt selv om G-strengen gnager. Da kan du kanskje heller skifte truse, sier Moen. 

- Hvis underlivet opereres for å tilpasses tilfeldige undertøysmoter, er vi på gal vei.

Referanse:

L. M. Liao, N. Taghinejadi, S. M. Creighton, An analysis of the content and clinical implications of online advertisements for female genital cosmetic surgery, Obstetrics and gynaecology, BMJ Open, 2012, vol. 2, nr. 6.

Sosial- og helsedirektoratet: Lov om forbud mot kjønnslemlestelse

Powered by Labrador CMS