Tatt på fersken? Skyld på genene!

Hvorfor er noen mennesker utro mens andre holder seg til sin utkårede? Engelske forskere mener noe av forklaringa kan ligge i genene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du stått i med postmannen, kommer du til å like konklusjonene til professor Tim Spector fra Twin Research Unit ved St. Thomas’s Hospital i London. Han mener nemlig at det går an å være genetisk disponert for utroskap.

I løpet av en studie av kvinnelige tvillinger viste det seg at søsknene hadde en tendens til å være like tro eller utro. Hvis en av søsknene hadde vært utro, var det 55 prosent risiko for at den andre også hadde hoppet i høyet med andre enn ektemannen. For damer generelt er faren rundt 23 prosent.

Likheten var sterkest hos eneggede tvillinger, som altså har nøyaktig de samme genene. Dermed tror altså Spector at noen mennesker kan være arvelig disponert for usømmelig oppførsel.

Jakten på de gode genene

Og hva som er vitsen med å ha gener som gjør deg utro? Vel. Uansett hvor flott mannen din er, kan det nok hende du snubler over en kjekkas med enda bedre attributter. Så hvorfor ikke snike de gode egenskapene inn i avkommet, uten å miste en god partner og familiefar?

Men forklaringa på resultatet kan også ligge i noe så enkelt som et litt vel kraftig libido. Det er jo mulig at mennesker med sterk hang til sengeakrobatikk også har lettere for å ty til utroskap for å dekke behovene, uten at de nødvendigvis er mer umoralsk beregnende enn sine frigide sidestykker.

En annen sak er selvfølgelig at utroskap er en alt for komplisert greie til å kunne totalstyres av et gen.

Sosial lærdom

- Det finnes antageligvis ikke ett enkelt gen for en slik ting. Men det er sannsynlig at flere gener til sammen har en innvirkning, sier Spector til BBC Online. Det kan være faktorer som har sammenheng med personligheten og viljen til å ta sjanser.

Men belager du deg på å skylde på biologien neste gang du blir ferska, kan du ha trøbbel i vente. Professoren understreker nemlig på det sterkeste at genene ikke er alene om udådene. Sosiale faktorer spiller for eksempel en viktig rolle.

Vokser du for eksempel opp i en familie hvor mamma har et litt i overkant god forhold til både naboen, postmannen og pizzabudet, vil nok dette prege oppfatningen din av spillereglene i et ekteskap.

Den eneste sikre slutningen som faktisk kan trekkes av studiet, er følgende: hvis du er sammen med den ene av to tvillingsøstere, mens du står i med den andre bak hennes manns rygg, er sjansene store for at kjæresten din har flere jern i ilden, hun også. Og da er det jo i grunnen ganske fortjent.

Lenker:

BBC Online: Genes may be to blame for infidelity

Powered by Labrador CMS