Teorien om Exit, Voice, and Loyalty kan forklare alt fra parterapi til nazisympatier blant medlemmer i populistiske høyrepartier. (Foto: Poznyakov, Shutterstock, NTB scanpix)

Podcast: Hva skal man gjøre når et forhold begynner å skrante?

Når det begynner å gå dårlig i et romantisk forhold, en bedrift, et politisk parti, eller til og med et land, står du overfor tre valg. Skal du stikke av, klage på tingenes tilstand, eller være lojal?

50 Ways to Leave Your Lover, We Can Work it Out eller Stand by Your Man?

Hvem skal du høre på når forholdet skranter - Paul Simon, The Beatles, eller Tammy Wynette?

Dette trilemmaet er det teorien til økonomen Albert Hirschman skriver om i boka Exit, Voice, and Loyalty. Når det begynner å gå dårlig i et romantisk forhold, en bedrift, et politisk parti, eller til og med et land, står du overfor disse tre valgene: Skal du stikke av, klage på tingenes tilstand, eller være lojal?

I denne episoden av Politikk og Røvere bruker vi teorien til å forklare parterapi, lojalitet i militæret, absurd stemmegivning, og nazisympatier blant medlemmer i populistiske høyrepartier.

Programledere er Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge, som er doktorgradstipendiater ved det Europeiske universitetsinstitutt i Firenze.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS