Styrelederen må være coach

Det er ikke nok at styremedlemmene tar med seg kunnskap inn i styrerommet om den ikke brukes. Styrelederen spiller en nøkkelrolle for å utnytte styrets potensial, viser BI-professor Morten Huse i ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når ting går bra for en bedrift eller offentlig virksomhet, er det gjerne konsernsjef eller daglig leder som kan sole seg i glansen.

Skulle det derimot storme rundt virksomheten, er det styrelederen som må ta støyten, og møte media-ulvene som har fått ferten av historier som kan føre til at noen må gå planken.

Likevel er det få som har forsket på og studert styrelederens rolle(r) i dybden.

Professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI har (sammen med Jonas Gabrielsson ved Lunds Universitet i Sverige og Alessandro Minichilli ved Bocconi universitetet i Italia) gjennomført en omfattende studie av nærmere 700 styremedlemmer i til sammen 320 norske bedriftsstyrer.

Studien har vært gjennomført blant menige styremedlemmer for bedre å forstå lederrollen i styrerommet.

Resultatene av studiene presenteres nå i en artikkel i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet International Journal of Leadership Studies.

"Professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI har gjennomført en studie av styrelederens særlige lederutfrodringer."

Kunnskapen må tas i bruk

Denne høsten har det vært gjennomført omfattende utskiftinger i styrene i de norske allmennaksjeselskapene for å oppfylle kravet om 40 prosent representasjon av begge kjønn.

Det legges stor vekt på at styremedlemmene skal ta med seg relevant kunnskap inn i styrerommene.

- Det er ikke tilstrekkelig at styrmedlemmene har med seg relevant kunnskap for å løse styrets oppgaver. Kunnskapen må også tas i bruk, fremholder Morten Huse.

Ifølge Huse spiller styrelederens kompetanse og handlinger en avgjørende rolle for å utnytte potensialet som ligger i styrerommet. BI-professoren ser på styret som et team som skal bidra til verdiskaping.

Studien viser at en god styrekultur, som kjennetegnes av et teamarbeid, bidrar positivt til styrets strategiske engasjement.

En slik styrekultur kjennetegnes av samhørighet, kreativitet, åpenhet og sjenerøsitet, kritiske holdninger og uavhengighet og sist men ikke minst, forberedelser og engasjement.

En slik teamproduksjonskultur bidrar til å øke styrets effektivitet og oppgaveutførelse, viser studien som er en del av forskningsprogrammet Det verdiskapende styret ved Handelshøyskolen BI.

"Det er ikke nok å samle den den relevante kunnskapen rundt styrebordet. Kunnskapen må også tas i bruk. Det er styrelederen som må utløse potensialet hos styrets medlemmer."

Styrelederens særlige utfordringer

En god styrekultur, kjennetegnet av en felles teamånd, kommer ikke av seg selv. Her stilles det særlige krav til styrelederen.

Resultatene av studiene viser at det ikke er tilstrekkelig for styrelederen å være frontfigur, moderator, møteleder, mentor, beslutningstaker eller strateg.

- Styrelederen må innta en aktiv rolle som coach og teamleder for å få styret til å arbeide som et effektivt team, fastslår BI-professor Morten Huse.

Ifølge Huse har styrelederen kanskje større ledelsesutfordringer enn selskapets daglige leder, og det for en oppgave som i de fleste tilfeller gjennomføres på deltid.

Forskerne bak studien er opptatt av at det i større grad rettes fokus på lederrollene som følger med en styrelederoppgave enn hva som er praksis i dag. Det er en forutsetning for bedre styrepraksis.

Referanse:

Jonas Gabrielsson, Morten Huse & Alessandro Minichilli (2007).”Understanding the leadership role of the board chairperson through a team production approach”, International Journal of Leadership Studies, Vol 3 (1): 21-39

Her finner du mer informasjon om forskningsprogrammet Det verdiskapende styret ved Handelshøyskolen BI.

Powered by Labrador CMS