Oppskrift på færre arbeidsrettssaker

Hvert år havner opp mot 1500 nye avskjeds- og oppsigelsessaker i rettssystemet. - Mange av sakene kunne ha vært løst før de havnet i retten, hevder BI-forsker Bjørn Eriksen i en fersk doktorgradsavhandling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Førstelektor Bjørn Eriksen ved Handelshøyskolen BI har tatt doktorgrad på saksbehandlingsreglene for oppsigelser og avskjeder i arbeidslivet.

Gjennom de siste årene har vi vært vitne til en sterk økning i konfliktnivået i Norge, som i andre vestlige land. Det gjelder også på arbeidsrettens område, som er et svært følsomt område for alle som berøres av en avskjeds- eller oppsigelsessak.

Hvert år kommer mellom 1200 og 1500 nye arbeidsrettssaker til norske domstoler. Bjørn Eriksen har i sitt doktorgradsarbeid gjennomgått samtlige saksdokumenter i 340 norske arbeidsrettssaker.

Arbeidsrettssaker er dyre, tar lang tid og er til stor belastning for alle involverte.

"BI-forsker Bjørn Eriksen har tatt doktorgrad innenfor arbeidsrett."

Uten forhandlinger og drøfting

Bjørn Eriksen er ikke nådig i sin dom over hvordan Arbeidsmiljølovens bestemmelser på dette området fungerer i praksis.

- Arbeidsmiljøloven fungerer ikke etter intensjonene, konstaterer Eriksen.

I dagens lovgivning heter det at drøfting skal skje så langt det er praktisk mulig, og at partene kan forhandle hvis én av partene krever dette. Lovens intensjon har vært at det skal gjennomføres drøftinger og forhandlinger før saken ender i retten.

I praksis skjer imidlertid dette i for liten grad, ifølge Eriksen.

Bjørn Eriksen påviser at det i åtte av ti saker (79 prosent) ikke har vært gjennomført drøftinger før søksmål. I fire av ti saker har det ikke vært gjennomført forhandlinger. I tre av ti arbeidsrettssaker har ikke partene snakket sammen i det hele tatt før rettsprosessen starter.

Fire av fem saker ender med forlik

Bjørn Eriksens studier viser at så mange som fire av fem arbeidsrettssaker ender i forlik i tiden fra søksmål er tatt ut og til domsavsigelsen.

"Fire av fem arbeidsrettssaker ender i forlik. - Sakene kan løses før de havner i retten, hevder Bjørn Eriksen."

Til sammenligning ender i gjennomsnitt to av fem sivilrettslige saker i forlik.

BI-forskeren peker på tre årsaker til at avskjeds- og oppsigelsessaker har et særlig stort potensial for forlik:

1) Fakta er ofte usikre (ord mot ord).

2) Jusen åpner for stor grad av skjønn.

3) Begge parter har interesse av at saken blir løst fort og greit.

Foreslår lovendring

- Arbeidsmiljøloven må endres slik at forhandlinger blir en obligatorisk prosessforutsetning før arbeidsgiver kan gå til oppsigelse, foreslår Bjørn Eriksen i sin doktorgradsavhandling. Det vil bidra til at flest mulig av sakene kan forlikes før de havner i retten.

Pålagt forhåndsdrøfting vil ifølge Eriksen gi betydelige gevinster, både for samfunnet, og for partene i arbeidsrettslige saker.

I gjennomsnitt koster en arbeidsrettssak 315.000 kroner, viser tall fra Bjørn Eriksen doktorgradsstudie. Av dette går 85 prosent til å dekke partenes advokatutgifter.

Referanse:

Førstelektor Bjørn Eriksen ved Handelshøyskolen BI disputerte 11. juni 2007 for doktorgraden (Ph. D.) ved Copenhagen Business School i Danmark med avhandlingen Saksbehandlingsregler ved oppsigelse og avskjed.

Powered by Labrador CMS