Avslører tobakkløgner i Kina

Multinasjonalt tobakkselskap undergraver politikk mot passiv røyking  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Passiv røyking er et utbredt problem i Kina. Omlag 300 millioner kinesere røyker, og hvert år dør mer enn 100 000 som følge av passiv røykning.

Likevel gjøres det lite for å hanskes med dette.

En fersk studie avslører nemlig at et av verdens største multinasjonale tobakkselskaper lenge har motarbeidet helsemyndighetenes tiltak mot passiv røyking.

En tobakkgigants metoder og strategier

Få overraskes over tobakkindustriens kyniske holdning til effekten av det de selger. Likevel er vi fortsatt lite klar over hvordan tobakkindustrien arbeider for å fremme sine produkter.

Nå har en forskergruppe ledet av Monique Muggli fra Mayo-klinikken i Rochester, USA undersøkt interne bedriftsdokumenter hos tobakkgiganten British American Tobacco (BAT).

Selskapet er et av verdens største, og har markeder over hele verden. Kina er med sine millioner røykere et svært ettertraktet marked.

Ifølge forskerne skal BAT ha drevet storstilt kampanje for å undergrave kinesiske helsemyndigheters tiltak mot passiv røykning.

Sigaretter forurenser lite…

I perioden 1997 til 2002 (siste år arkivet var offentlig tilgjengelig) finansierte selskapet en organisasjon som bekjempet leversykdommer, Beijing Liver Foundation.

Dette ble gjort for bevisst å trekke oppmerksomheten bort fra problematikken rundt passiv røyking.

Det er dessuten en vanlig strategi at tobakkselskaper støtter kampanjer mot sykdommer som ikke kan relateres til røyking, skriver forskerne i rapporten.

Selskapet skal også ha påvirket hvordan kinesisk media har dekket saker om passiv røykning. De har blant annet fôret journalister med påstander om at tobakk er en ubetydelig forurensningskilde …

De har dessuten i lang tid lobbet aktivt for montering av ineffektive lufteanlegg på offentlige steder, og for innføring av røykfrie soner på barer, restauranter og hoteller.

 Lufteanlegg holder ikke

- Vi vet alle at renseanlegg og røykfrie plasser ikke er tilstrekkelig for å stoppe passiv røykning, heter det i forskernes rapport.

Forskerne fremhever at det eneste som må til for å bekjempe skadene, er et 100 prosent røykfritt miljø.

Forbud mot røyking innendørs har nemlig vist at konsumet minsker generelt og flere slutter å røyke, skriver forskerne.

Såkalt bedre ventilering og røykfrie soner er altså et spill for galleriet.

Naturens lov i tobakkverdenen tilsier vel at ineffektive lufteanlegg er å foretrekke fremfor et offentlig forbud som kan true sigarettsalget.

Vær på vakt

Forskerne oppfordrer nå humanitære organisasjoner i Kina til å være forsiktige med å ta i mot penger fra tobakkselskaper.

Kinesiske myndigheter må også bli klar over hvilke taktikker som brukes av tobakkselskapet.

- Kinesiske politikere og media må informeres om BATs årelange og misvisende kampanje om effektene av passiv røyking, sier forsker Monique Muggli i en pressemelding.

BAT er ikke alene i sin framferd. Ifølge forskerne finnes det en rekke tidligere studier som avslører tilsvarende strategier hos andre tobakkgiganter. Dette var en viktig motiveringsfaktor for undersøkelsen, heter det i rapportens innledning.

Referanse:

Muggli ME, Lee K, Gan Q, Ebbert JO, Hurt RD (2008) Efforts to reprioritise the agenda in China: British American Tobacco’s efforts to influence public policy on secondhand smoke in China. PLoS Med 5(12): e251. doi:10.1371/journal.pmed.0050251

Powered by Labrador CMS