Amatører vil vekke NASA-sonde fra dvale

ISEE-3 har vært ute av drift siden 1997. Nå har NASA gitt klarsignal til et gjenopplivingsforsøk fra en gruppe astroentusiaster.

Illustrasjon av romsonden International Sun/Earth Explorer-3 (ISEE-3). (Foto: (Illustrasjon: NASA))

I samarbeid med


 

I august 1978 ble romsonden International Sun/Earth Explorer-3 (ISEE-3) sendt opp i rommet for å studere samspillet mellom solvind og Jordas magnetfelt.

Etter å ha fullført oppdraget fikk den nytt navn, International Cometary Explorer, og nye arbeidsoppgaver - nå var det forholdet mellom solvind og kometatmosfærer som sto på agendaen.

5. mai 1997 ble sonden skrudd av, bare bæresignalet ble holdt operativt. Nå - 17 år senere - vil en gruppe engasjerte amatører sette sonden i arbeid igjen.

– Planen vår er enkel

Forskning som gjøres av ikke-profesjonelle kalles gjerne citizen science - noe som for eksempel kan oversettes med folkeforskning.

Gruppa, som kaller seg ISEE-3 Reboot Project, er folkefinansiert - de har nå samla inn $160.000, godt over målet på $125.000.

De har allerede plukka opp sondens bæresignal, nå er de i ferd med å installere en radioforsterker på Arecibo-teleskopet i Puerto Rico, og i løpet av de neste dagene skal de prøve å etablere kontakt med ISEE-3.

Hvis dette går som planlagt er neste steg å kontrollere sondens funksjonalitet, og så å flytte den inn i en ny bane.

– Planen vår er enkel: Vi vil kontakte ISEE-3-sonden, få i gang motorene, flytte den inn i bane rundt Jorda og få den til å gjenoppta sitt første oppdrag, sier Keith Cowing, en tidligere NASA-ingeniør som nå driver nettsiden NASA Watch, til Guardian.

Med NASAs velsignelse

I forrige uke ga NASA klarsignalet - Skycorp Inc, et firma som jobber sammen med folkeforskerne i Reboot-prosjektet, får lov til å ta over kontrollen av sonden.

– Vi har muligheten til å få en ny generasjon til å bli interessert gjennom dette kreative forsøket på å huke tak i ISEE-3 i det den flyr forbi Jorda i sommer, sier John Grunsfeld fra NASA.

I og med at sonden nå går i bane rundt Sola kan den bare hentes inn i Jord-bane i spesifikke tidsrom - dette vinduet lukkes i midten av juni.

Dette er første gang NASA har gitt fra seg et utrangert romfartøy på denne måten.

– Nye data fra prosjektet vil være tilgjengelig for alle, et unikt verktøy for å lære elever og folk flest mer om romfartsoperasjoner og samling av data, sier NASA i en pressemelding.

81 år gamle Robert Farquhar var sjef for prosjektet da det starta i 1978, og har ifølge Science i flere år pressa på for at sonden skal få nytt liv.

Han argumenterer med at det er masse drivstoff igjen, og at alt tyder på at flertallet av de 13 instrumentene fortsatt virker.

– Øker engasjementet

– Det er alltid mye som kan gå galt når satellitter vekkes til live. Men det virker som om NASA har tro på at dette vkan virke, så jeg tror de klarer det, sier Pål Brekke fra Norsk Romsenter til NRK.no.

Han er ikke like trygg på at ISEE-3 er i samme stand som den var i 1997.

– Om alle instrumentene fremdeles vil starte og fungere som de skal sånn at de kan gi data er et annet spørsmål.

Brekke tror den vitenskapelige nytteverdien er begrensa i og med at vi i dag har langt mer moderne satellitter som måler solvind og solstormer.

– Men det å engasjere publikum vil jo helt klart øke interessen og engasjementet hos folk.

Powered by Labrador CMS