Farvel til Spirit

Marsroveren Spirit er nå overlatt til seg selv på den røde planeten. I 10 måneder har vennene hennes ved NASA prøvd å få kontakt. Denne uka gjorde de det siste forsøket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette selvportrettet tok Spirit i 2007. Det er satt sammen av flere bilder. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell)

Det har ikke vært enkelt for den standhaftige utforskeren de siste par årene, og det kan ha vært den kalde vinteren som endelig tok knekken på sekshjulingen.

I mai 2009 kjørte hun seg fast i myk sand i et område kalt Troy på planetens sørlige halvkule. Forsøkene på å få henne ut gjorde bare at hun sank dypere ned.

Med to hjul ute av drift, ble det for vanskelig, selv om teamet ved NASA forsøkte å manøvrere henne fri i flere måneder.

I februar 2010 måtte de gi opp forsøkene, fordi marsvinteren var på vei. Håpet var at de kunne gjenoppta forsøkene til våren igjen.

Spirit parkerte for vinteren, etter å ha forsøkt å få en god vinkel på solcellepanelet for å samle litt krefter gjennom de kalde månedene.

Kald vinter

Det gikk ikke så bra, og hun endte med å helle i en mindre heldig vinkel mot sør istedenfor mot nord som de tidligere vinterne.

Allerede da var det klart at hun ville måtte spare på kreftene og være stille i flere måneder.

Med dette bildet viser Spirit oss hvor hun står fast på Mars. Her sank hjulene for dypt ned i sanden våren 2009. Spirit tok flere hundre bilder som ble kombinert til dette panoramaet. (Foto: NASA/JPL)

Først gikk hun inn i en dvalemodus der hun slo av nesten alle funksjoner.

Det eneste hun holdt i gang var en hovedklokke for å holde styr på dagene, og et system for å sjekke energistatusen regelmessig inntil hun ville være sterk nok til å våkne igjen.

Med det meste av varmesystemene slått av, gikk Spirit en kald vinter i møte.

Hun opplevde kaldere indre temperatur enn noen av de tre foregående marsvintrene.

Håpte på våren

Siden 22. mars 2010, i over ett år, har det vært helt stille fra henne.

Når marsvåren kom, var håpet at mer solskinn skulle få liv i den lille roboten. NASAs Deep Space Network-antenner i California, Spania og Australia har lyttet etter stemmen hennes daglig.

Kommandoer ble sendt som kunne vekke henne opp selv om hun skulle ha mistet helt styr på tida eller fått skader på mottakeren sin.

I mars 2011 hadde vennene hennes ved NASA forsøkt å få liv i henne i åtte måneder. På dette tidspunktet var dagene på sitt lengste i området der Spirit står fast, og i tida etterpå svant håpet om å få kontakt.

Dette er ett av de siste bildene Spirit sendte hjem, 11. oktober 2009. Den lyse sanda i venstre halvdel av bildet har blitt spunnet opp av Spirits hjul da hun rygget og hjulet sank hjennom en mørkere sandskorpe. (Foto: NASA)

Onsdag denne uka gjorde NASA det siste forsøket på å nå fram.

Teamet hennes tror kulda den siste vinteren kan ha skadet én eller flere elektroniske komponenter som Spirit er avhengig av for å kunne ringe hjem.

Sju år

Til sammen har roveren vært på Mars i over sju jord-år nå. Hun landet 3. januar 2004, tre uker før tvillingsøstra Opportunity, som fremdeles utforsker planeten og sender oss bilder og data om det hun ser.

Planen var at de to robotene skulle være i drift i tre måneder, så begge to har klart seg ekstremt mye bedre enn forventet.

Spirit kjørte til sammen 10 kilometer, istedenfor planlagte 1 kilometer. Hun har hele veien gjort omfattende geologiske analyser av marslandskapet, og dataene hun sendte hjem har gitt oss en helt ny forståelse av naboplaneten.

For ikke å snakke om alle bildene hun tok på turen og sendte hjem.

Postkort

Nå er det jordboerne som sender sine hilsener til Spirit. NASA har opprettet en egen side hvor det er mulig å skrive et lite postkort til henne. Her er det allerede kommet inn en masse meldinger, for eksempel:

Du har vært fantastisk når du har latt oss se det du ser. Det har vært et eventyr. Jeg håper en dag vi kan få deg tilbake til jorda.

Illustrasjonen viser hvordan Spirit kan ha sett ut da hun landet - hun er nok betydelig mer støvete nå. (Illustrasjon: NASA)


Forhåpentligvis vil du ikke være alene lenge.

Du har vært modig de siste seks årene. Jeg er overrasket og takknemlig over at du varte så lenge. Du vil leve i NASAs historie for alltid!

Du var en god venn.

Håper du fortsatt er ok. Takk for det fantastiske arbeidet du har gjort for oss. Skulle ønske du var her!

Du kan lese flere av meldingene her, hos NASA.

Lite håp

Ressursene NASA har brukt på å holde Spirit i gang, skal nå overføres til den nye marsroveren Curiosity som skal sendes opp i november.

Det betyr likevel ikke at alt håp er ute.

Selv om teamet ikke lenger tror det er en realistisk mulighet for at de kommer til å høre fra Spirit, vil Deep Space-nettverket likevel lytte etter svake signaler fra henne innimellom.

Tenk om hun våknet igjen, og ingen hørte etter!

Lenker:

NASA: NASA Concludes Attempts to Contact Mars Rover Spirit

NASA: Alternatives Have Begun in Bid to Hear from Spirit

NASA: Spirit Finishes Pre-Winter Drives

NASA: Spirit and Opportunity

Powered by Labrador CMS