Den nye kampen om månen

Det er ikke lenger åpenbart at en amerikaner blir den neste som setter sine ben på månen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Buzz Aldrin på Månen fotografert av Neil Armstrong. (Foto: NASA)"

I år er det 40 år siden Neil Armstrong ble det første mennesket på månen. Etter dette gjennomførte USA en serie med månelandinger, men så ble det stille.

Om 10-12 år kan menneskene igjen lande på månen, men det er ikke sikkert at det blir amerikanerne som er først.

USA kan nemlig tape det neste månekappløpet, ifølge en australsk romanalytiker.

Dr. Morris Jones mener at USA er i ferd med å miste sin strategiske ledelse innen bemannet romferd. Den største utfordreren er Kina, som snart har evnen til å sende sine astronauter til månen.

USAs Ares-rakett er en viktig del av Constellation-programmet som skal ta de neste amerikanerne til månen og kanskje enda lenger. (Illustrasjon: NASA)

I sin siste bok, The New Moon Race, legger Jones ut om den globale utviklingen innen bemannet romferd, og setter fokus på Asias styrke.

Kina, India og Japan har allerede sendt robotfartøyer til månen, og Kina plasserte sine første astronauter i rommet 2003. India gjør det samme innen få år.

Kina sender rover

Kina gjennomførte sin første romvandring i fjor og plasserte en satellitt rundt månen i 2007. En ny måneferd er planlagt skutt opp innen to år. Kina planlegger også å sette fra seg et kjøretøy på månen og sende vitenskapelige prøver hjem igjen før 2020.

India sendte sin første månesonde i 2008. Landet planlegger å plassere ut en rover på overflaten allerede i 2012 og håper på å sende sine første astronauter ut i rommet tre år etter.

Ingen av de to asiatiske landene har lagt skjul på at de har ambisjoner om å lande mennesker på månen. Den forrige NASA sjefen Michael Griffin hevdet at Kina kan få det til i 2016, ifølge Space Daily.

Nøling?

Orion-kapselen blir fraktet opp i rommet av Ares og er fartøyet som amerikanske astronauter vil befinne seg i når de en dag skal lande på månen eller Mars. (Foto: NASA)

USAs nye Orion-fartøy skal etter hvert ta over for romfergene.

Planen var å frakte astronauter til månen i Orion innen 2020, men kutt i NASA-budsjetter og president Obamas beordring av en revurdering av hele det nye programmet for bemannet romferd (Constellation) kan ifølge Jones gi kineserne mulighet til å ta igjen og gå forbi USA.

Sivilingeniør og romekspert ved Norsk Romsenter, Erik Tandberg, stiller seg derimot tvilende til at USA lar seg slå.

- Med den ledelsen som amerikanerne har – de har vært der før - skal det veldig mye til før USA la seg forbigå, sier han.

- De har ressurser nok å sette inn.

Innstilling

NASA har nylig fått et budsjett for 2010. Samtidig er det opprettet en komité som skal se på hele Constellation-programmet.

- Komiteen skal komme med sin innstilling i august. Det kan komme frem noen nye tanker om måneprogrammet her, men jeg tror at de fremdeles vil sikte seg inn på å sende mennesker til månen innen 2020, forteller Tandberg.

Han er derimot enig i at Kina er det landet som kan ta opp kampen.

- Sammenlignet med India har de større økonomiske ressurser, større ambisjoner og har hatt folk i rommet. Jeg tviler på at USA blir slått, men Kina er den største utfordreren, sier Tandberg.

Powered by Labrador CMS