Avdekker solas mysterier

En satellitt som skal avsløre solas hemmeligheter skytes opp tirsdag. Norske forskere analyserer dataene som fanges.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SDO blir en helt unik satellitt. (Illustrasjon: NASA)

NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) vil fange bedre data og gjøre det raskere enn noen andre solobservatorier.

Det vil avsløre ny viten om aktiviteten i solas indre, på solas overflate og i koronaen.

Denne aktiviteten skaper det vi kaller romvær.

Viktig å forstå romvær

Romvær påvirker strålingen flymannskap blir utsatt for over Nordpolen og kan sette satellitter ut av spill. Det kan forårsake strømbrudd og påvirke satellittnavigasjon, tv-sendinger og telekommunikasjonssignaler. Men utbrudd på sola skaper også det flotte nordlyset.

Hvis vi lærer mer om romvær kan vi opparbeide kunnskap om romværvarsel, som igjen vil hjelpe oss å begrense skadevirkningene.

Enorme gassløkker utenfor solranda, fanget opp av den internasjonale satellitten Hinode.

– Solar Dynamics Observatory vil gi langt bedre data om sola enn menneskeheten noen gang har hatt tidligere, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

SDO har kameraer med fire ganger høyere oppløsning enn solobservatoriet SOHO. Det gjør det mulig å studere finstruktur i solas atmosfære som vi før ikke har kunnet observere.

– Samtidig får observatoriet mye høyere tidsoppløsning. Det betyr bilder med sekunders mellomrom, sammenlignet med 15 minutter mellom hvert bilde fra SOHO, sier han.

Dermed kan en følge de raske prosessene som vi vet hele tiden foregår på sola.

Store mengder data

SDO gjøres klar før den plasseres i bæreraketten. (Foto: NASA)

Disse nye instrumentene vil generere enorme mengder data. Derfor vil SDO bli plassert i en bane rundt jorda som gjør det mulig å hente ned slike datamengder.

– Til sammenligning ligger SOHO 1,5 millioner kilometer unna, og datamengden som kan sendes over så store avstander er meget begrenset, forteller Brekke.

Forskerne ved Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo er i verdenseliten innen solforskning. De får være med i en liten og eksklusiv gruppe som skal analysere dataene som fanges.

Professor Viggo Hansteen ved instituttet forteller at den store mengden av data vil gjøre det vanskelig å finne og skille ut det som er interessant. For ikke å snakke om å flytte rundt på dataene.

Grunnleggende solforskning

– Derfor lages det filtre som automatisk skal gjennomgå data og lete etter interessante fenomener til senere bearbeidelse, sier han.

Hansteen legger til at folkene på UiO i første rekke vil konsentrere seg om å finne ut mer om hvordan sola fungerer og de grunnleggende prosessene bak det som skaper romvær, ikke selve romværet.

– Vi får være med på meget spennende forskning, og jeg tror det blir morsomt å være så tett på dette prosjektet, sier han.

SDO er det første fartøyet i en flåte som NASA skal skyte opp for å studere sola. SDO er hjørnestenen i det store NASA-programmet Living With a Star. Målet med programmet er å ta for seg hvordan sola og solsystemet påvirker liv og samfunn på jorda.

SDO blir skutt opp i en Atlas V-rakett fra Cape Canaveral tirsdag 9. februar, mellom klokken 16.30 og 17.30 norsk tid.

Powered by Labrador CMS