Mars Attack på Sydpolen

Spesielle radarteknikker brukt av ESAs romsonde Mars Express kan gjøre det lettere å måle tykkelsen og egenskapene til isen i polområdene på jorda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Romsonden Mars Express med radaren MARSIS foldet ut. (Foto: ESA)"

 

Forskerne har lenge ønsket å gjøre mer nøyaktige radarundersøkelser av isen under overflaten i Antarktis.

Dette for å kunne beregne tykkelsen av isen i polområdene.

Ved hjelp av slik informasjon kan forskerne få vite hvordan den tredimensjonale strukturen på iskappen er, samt formen på fjellet under.

Slike målinger vil kanskje også kunne si noe om hva som kommer til å skje med polisen. For eksempel kan de avsløre hvor isen vil bevege seg, og hvor den vil være relativt stabil.

Mars-radar

Men det er vanskelig å kartlegge under bakken ved hjelp av radar.

Radarsignaler som reflekteres fra strukturer under overflaten blandes med radarsignaler kastet tilbake av objekter på overflaten. Dette gir støy og unøyaktigheter.

Den spesielle radaren Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) ombord på romsonden Mars Express ser strukturer under overflaten på vår røde naboplanet.

Her leter MARSIS etter reservoarer av is eller flytende vann.

ACRAS

MARSIS jobber på bølgelengder som ikke kan brukes på jorda. Nå undersøker forskningsprosjektet ACRAS (Advanced Concept for Radar Sounder) om det er mulig å konstruere radarer som kan se under overflaten ved hjelp av bølgelengder som virker på jorda.

ACRAS vil utvikle en radar som kan se under overflaten ved hjelp av Doppler-effekten i radarsignalet. Denne teknikken vil gjøre det mulig å skille mellom radarsignaler som blir reflektert fra strukturer under bakken og støy.

Doppler-effekten er en endring i frekvens som skjer fordi radaren beveger seg bort fra stedet som undersøkes. Det er den samme effekten som gjør at lyden til sirenen på en bil endrer seg idet bilen passerer deg.

ACRAS har også funnet at å sende ut tre ulike radarstråler med forskjellige egenskaper kan gjøre det lettere å bestemme hvilke reflekterte signaler som ikke er støy.

Interplanetarisk

Kanskje kan ACRAS gjøre det lettere for forskerne å studere isen i polområdene på jorda. Men det stopper ikke der.

Den nye radarteknikken kan også måle egenskapene og formen til isen på Europa, Jupiters største måne. Europa mistenkes nemlig for å gjemme et hav under kappen av is.

Titan, Saturns største måne, kan også ha et hav. Det ligger helt skjult under den tykke overflaten som består av metanis.

ACRAS-studien avsluttes i oktober 2008.

Se også:

Du kan lese mer om isen på Mars, Mars Express og MARSIS her: Enorme vannmengder på Mars’ sydpol

 

Powered by Labrador CMS