Utflukt for tålmodige

En spasertur på utsida av romstasjonen er ikke akkurat noen impulsgreie. Astronautene bruker mer tid på å ordne seg før de skal ut enn en dragdronning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sluttscenen på grøsseren Aliens smyger kaptein Ellen Ripley på seg romdrakten inne i skapet, før hun åpner romskipsdøra og blåser det ekle monsteret ut i evigheten. Men du må bare ikke tro at det er slik det hadde foregått i virkeligheten.

Det å kle seg opp for en spasertur i rommet tar nemlig forskrekkelig lang tid. Astronautene kan gjerne bruke flere dager til å forberede seg på oppdraget de skal utføre, og de øver seg på arbeidsplana til de kan den utenat.

Avansert undertøy

Samtidig jobber de med å gjøre utstyret klart. Draktene må hentes opp fra digre
kofferter, og skrus sammen av forskjellige deler før bruk. Og det er bare begynnelsen. Batteriene må lades, renseutstyret for karbondioksid må settes i stand og man må sjekke at drakta ikke lekker.

I tillegg må vanntankene fylles opp. Romdrakta er godt isolert, og når astronautene tar i et tak med skrujern og tang, kan det bli uutholdelig varmt inne i vakuumpakka.

- Romfarerne har rett og slett vannavkjølt undertøy, sier Erik Tannberg ved Norsk Romsenter til forskning.no. Ryggsekken til astronautene inneholder kjøleutstyr som tar seg av overskuddsvarmen fra kroppen.

Nødutstyr og vinduspuss

Og i sekken er det flere saker som bør sjekkes før avgang. Den nitrogendrevne jetpacken, en slags ryggsekkrakett med styredyser, kan brukes til å skyve seg tilbake til romskipet med, hvis man skulle drive av.

Dessuten er det en masse småting man må huske. For eksempel må visirene pusses med akkurat riktig mengde antiduggmiddel, for at man i det hele tatt skal se hva man driver med der ute.

Dyr drakt

Når man endelig er ferdig med å sjekke alt utstyret, er det altså på tide å få på seg fillene. Det kan ta flere timer, og astronautene trenger hjelp fra et annet medlem av mannskapet. Sammen trekker de på, glatter ut, og kobler sammen, til alt sitter som det skal. Til slutt står astronauten der, fullstendig lukket inne i et antrekk som antagelig koster over en million dollar.

- Jeg vet i hvert fall at en eneste hanske koster 40 000 dollar, sier astronom Pål Brekke til forskning.no.

Så får man bare håpe at astronauten husket å tisse før han kledde på seg.

NASA: Picture of the Day

Powered by Labrador CMS