Kinesisk romodyssé rett rundt hjørnet?

En bemannet kinesisk romferd kan være rett rundt hjørnet. Kineserne sier lite om saken, men det er liten tvil om at romfartsprogrammet er et viktig prestisjeprosjekt, mener diplomater i Beijing.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Finlesing av de få offisielle meldingene som er kommet, tyder på at 15. oktober, altså kommende onsdag, kan være en aktuell utskytingsdato. Men det er mye som skal klaffe: Alle tekniske prøver må gå problemfritt, og værforholdene være tilfredsstillende.

Romkapselen av typen Shenzou med en astronaut om bord skal i tilfelle skytes opp med en bærerakett av typen Lang Marsj II. Shenzou skal være en oppgradert versjon av den sovjetiske Sojuz-kapselen, som ble tatt i bruk for over 35 år siden.

Oppgradert

Den kinesiske versjonen er ifølge fagfolk kraftig oppgradert, blant annet med moderne data- og kommunikasjonsutstyr. Men ifølge vestlige analytikere er det ikke teknologiske ambisjoner som driver kineserne ut i verdensrommet.

Det er snarere nasjonalstolthet og ønsket om å hevde seg internasjonalt. Når og hvis Shenzou-ferden finner sted, vil kineserne bli det tredje land i verden som på egen hånd sender et menneske ut i rommet.

Det daværende Sovjetunionen var først, med Jurij Gagarins pionerferd i 1961, og sovjeterne fikk snart følge av amerikanerne, som i 1969 ble de første til å lande på månen. Senere har atskillige romfarere fra andre land vært gjester på amerikanske og sovjetiske/russiske fartøyer i rommet.

Stormakt

Kineserne ønsker å vise for all verden at de nå også er en teknologisk stormakt, mener David Baker som er redaktør for den britiske håndboken Jane’s Space Directory.

- De vil si, er at de har inntatt en internasjonal lederposisjon, og at andre land må få øynene opp for hva Kina kan prestere, sier Baker til nyhetsbyrået AFP.

Det kan virke paradoksalt at et slikt prestisjeprosjekt omgis av en mur av taushet i tiden rett før det skal settes ut i livet. Dette kan forklares med Kinas frykt for en fiasko og landets århundrelange tradisjon for hemmelighold, tror den australske analytikeren Morris Jones.

Ifølge ryktene jobber kinesiske ingeniører og arbeidere nå 18 timers skift for å få alt klart til oppskytingen. Til nå har landet gjennomført fire ubemannede romferder, men en bemannet ferd er noe helt annet, mer ansvarstungt og framfor alt mer spennende.

(NTB)

Powered by Labrador CMS