Kina tar stormskritt mot bemannet romferd

Kina tar stadig nye og lange skritt mot en bemannet romferd. Oppskytingen av den ubemannede romkapselen "Shenzhou IV" søndag kan være generalprøven for den første bemannede ferden, sa fagfolk mandag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske vitenskapsfolk har opplyst at “Shenzhou IV” har med seg styringssystemer og overlevelsesutstyr som skal utprøves ved hjelp av fjernstyring fra jorda. Kapselen er ellers fullt utstyrt for bemannede ferder, sier sjefkonstruktør Su Shuangning.

Sovjetunionen, dens etterfølger Russland og USA er de eneste land som hittil har gjennomført bemannede romferder. I et intervju med nyhetsbyrået Xinhua går Su langt i å antyde at kineserne kan bli neste nasjon på den eksklusive listen.

“Absolutt klare”

- Takket være hard pugging av de grunnleggende teoriene, profesjonell dyktighet og grundig kjennskap til oppgaver og prosedyrer under en romferd, er astronautene absolutt klare for jomfruturen, sa Su til Xinhua mandag.

Amerikanske eksperter tror denne jomfruturen kan komme til å finne sted i løpet av 2003.

I en rapport fra USAs forsvarsdepartement Pentagon i juli i år het det at kineserne ville være klare til å sende en astronaut ut i rommet i et kinesiskbygd romfartøy innen 18 måneder fra da. Pentagons eksperter tilføyde at Kina trolig har planer om å bygge opp en egen fast romstasjon, og kanskje også planlegger å bygge sine egne romferjer.

Men de kinesiske ambisjonene går enda mye lenger. I mai i år meldte Kinas statlige medier at landet arbeider med et prosjekt for en fast bemannet månebase, der besetningen skal utvinne mineraler som ligger skjult under månens overflate.

Russisk samarbeid

Russerne tar for sin del det kinesiske romprosjektet høyst alvorlig, ikke minst fordi de har store problemer med å finne penger til sitt eget romprogram. I fjor undertegnet regjeringene i Moskva og Beijing en samarbeidsavtale som fram til 2006 skal gi kineserne tilgang til russisk romteknologi og adgang til å trene opp astronauter ved anlegg og institusjoner i Russland.

Kina innledet sitt eget romprogram i 1992, og skjøt opp den første “Shenzhou”-kapselen i 1999. Den landet i Indre Mongolia etter ett døgn i rommet, gikk det fram av fyldig omtale i kinesiske medier.

Disse mediene ble derimot derimot brått og påfallende tause, da “Shenzhou II” ble skutt ut i januar 2001, noe som fikk vestlige eksperter til å tro at kapselen hadde havarert. Kineserne benektet dette, og “Shenzhou III” gjennomførte sist vår en helt vellykket ferd.

(NTB)

Powered by Labrador CMS