SpaceShipOne stakk av med X-prisen

Det privateide rakettflyet SpaceShipOne satte snuten i verdensrommet i går, for andre gang på seks dager. Dermed er vinneren av Ansari X-Prize og 70 millioner norske kroner kåret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er en fantastisk utsikt; det er en fantastisk følelse. Det er en frihet der, og en følelse av under, som dere alle trenger å oppleve, sa piloten Brian Binnie etter at rakettflyet var trygt nede på bakken igjen.

- Det vi endelig har her, etter 40 år med venting, er begynnelsen på den personlige romfartsrevolusjonen, sa Peter Diamandis, president for stiftelsen som deler ut prisen, ifølge BBC.

- Ny industri

Ansari X-Prize ble etablert for å få fart i den private romfartsindustrien. Pengene kommer fra Ansari-familien, som har blitt rike på telekommunikasjon.

For å stikke av med seieren måtte raketten være privat finansiert, privat bygd og kunne bære tre mennesker 100 kilometer over bakken. Ferden måtte gjentas på nytt med det samme fartøyet innen to uker.

- Jeg tror vi har nådd våre mål. Vi har fått verden til å innse at privat romfart er mulig. Jeg tror vi vil komme til å se en flom av investeringer og fødselen av en ny industri som alle vil kunne nyte godt av, sa Diamandis, ifølge New Scientist.

"SpaceShipOne under buken på bæreflyet White Knight som tar seg av de første 15 kilometerne av flyturen før raketten fyrer opp."


 

Det lille fartøyet skøyt rett opp i himmelen over Mojaveørkenen i California i USA, og i motsetning til forrige gang, rullet det ikke. I tillegg satte piloten ny rekord da han fløy rakettflyet over 114 kilometer over jordoverflaten.

- Før vi vet ordet av det

Utviklingen av SpaceShipOne er finansiert av Paul Allen, som var med på å grunnlegge Microsoft. Han skal ha spyttet mer enn 130 millioner norske kroner inn i prosjektet.

- Det som kommer til å skje noen få år fra nå når romturisme blir tilgjengelig for alle, vil bli forbløffende. Jeg ser fram til den dagen, og forhåpentligvis er vi alle i rommet før vi vet ordet av det, sier han.

Rakettflyet er bygget av luftfartspioneren Burt Rutan og hans selskap Scaled Coposites.

Energiinnsprøytning

Håpet er at prisen skal kunne fremskynde den private romturismen på den samme måten som luftfarten fikk en energiinnsprøytning da Charles Lindberg fløy alene over Atlanteren fra New York til Paris for å kunne ta med seg en pris på 25 000 amerikanske dollar hjem.

SpaceShipOne snappet prisen foran ett dusin andre håpefulle deltagere i konkurransen. Fordi mange av dem tidlig innså at SpaceShipOne kom til å vinne løpet, har de allerede siktet seg inn mot å fly et rakettfly opp i bane rundt Jorda isteden.

Dette vil kunne gjøre det mulig for passasjerene å oppleve timer eller dager i verdensrommet, heller enn minutter som er det du må nøye deg med i et rakettfly som ikke flyr høyt nok til å komme i bane.

Virgin Galactic

Stiftelsen bak Ansari X-Prize planleger nå å organisere en årlig cup med premier på flere millioner dollar i New Mexico.

Burt Rutan har allerede annonsert at han skal bygge fem rakettfly som SpaceShipOne for den britiske entreprenøren Sir Richard Branson.

Han har grunnlagt Virgin Group, som planlegger å tilby romreiser for rundt 1,3 millioner norske kroner innen 2007. Det nye selskapet i Virgin-gruppen skal etter planen hete Virgin Galactic.

Lenker:

Prisen: Ansari X-Prize
Scaled Composites: Tier One
Scaled Composites: Virgin Group Sign Deal with Paul G. Allen’s Mojave Aerospace
BBC: SpaceShipOne rockets to success
New Scientist: SpaceShipOne wins X Prize for spaceflight
Nature: SpaceShipOne scoops X prize

Powered by Labrador CMS