"Kvinne byttes i kvinne og hest"

Suhapriya må ha vært litt av et kvinnfolk, ifølge en handelskontrakt som nylig ble funnet i Schøyen-samlingen. For ca 1800 år siden ble nemlig herrene Lyimkeya og Rutraya enige om en byttehandel: Lyimkeya gir fra seg Suhapriya i bytte mot en annen kvinne - og en hest. Og hesten var et svært verdifullt dyr på den tiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Professor Jens Braarvig sperret øynene opp da han fant dette dokumentet midt inne i en samling religiøse tekster: En 1800 år gammel kontrakt som spesifiserer hvordan kvinnen Rutraya skal byttes mot kvinnen Cogaroae - og en hest. (Foto: Bjarne Røsjø)"

- Lyimkeya og Rutraya satte opp en nokså detaljert kontrakt, og det tyder på at dette må ha vært en viktig handel. Her står det for eksempel at Lyimkeya må skaffe til veie en annen kvinne som kompensasjon hvis han bryter kontrakten. Og hvis Rutraya bryter kontrakten, må han skaffe en annen kvinne - og en annen hest! Bråkmakeren risikerer uansett 70 stokkeslag, forteller professor Jens Braarvig.

Den 1800 år gamle kontrakten stammer antakelig fra et sted i det området som i dag utgjør Pakistan og Nord-India, og er skrevet på den sene sanskrit-dialekten gandari. Skrifttypen heter kharoshti, og “skjøtet” er en liten treplanke med lokk på. Klenodiet tilhører den delen av Martin Schøyens dokumentsamling som ble fraktet ut av Bamiyan-området i Afghanistan for fem-seks år siden.

- De afghanske dokumentene i Schøyen-samlingen inneholder veldig mange religiøse eller filosofiske tekster, og derfor er det ekstra interessant å finne slike tekster som dette. Hun som ble byttet bort sammen med hesten het for øvrig Cogaroae. Det er ikke bare i våre dager det har vært vanskelig å være kvinne i Afghanistan, konstaterer Braarvig.

"En avtale fra den andre enden av skalaen: Denne kobberplaten dokumenterer betingelsene rundt hunerkongen Toramanas donasjon av en stupa til en buddhistisk munkeforsamling. (Foto: SHS)"

Schøyen-samlingen inneholder også andre kontrakter eller avtaler, om enn av en annen karakter. En 1500 år gammel kobberplate på ca 50 x 25 cm dokumenterer for eksempel at kong Toramana i hunerdynastiet har donert en hel stupa (en kuppelformet kultusbygning) til en buddhistisk munkeforsamling et sted i området Afghanistan/Pakistan.

- Dette sier en god del om toleransen mellom ulike folkegrupper og religioner på den tiden, understreker Braarvig.

Powered by Labrador CMS