Vi blir penere i grupper

Folk ser penere ut når de står ved siden av andre mennesker enn når de er for seg selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi ser mange ansikter sammen, så lager vi et slags gjennomsnittsbilde av hvordan fjesene ser ut, ifølge forskerne. (Foto: iStockphoto)

Det kan altså lønne seg å gå som en samlet gjeng når man skal flotte seg, i alle fall hvis man har et litt særegent utseende.

Det er fordi når vi ser mange ansikter sammen, så lager vi et slags gjennomsnittsbilde av hvordan fjesene ser ut, ifølge amerikanske forskere.

Vi visker dermed ut folks avvikende trekk, og et gjennomsnittsansikt er et attraktivt ansikt, skriver forskerne.

- Gjennomsnittlige ansikter er mer attraktive, sannsynligvis på grunn av utjevningen av uskjønne særegenheter, sier psykologiforsker Drew Walker, som har ledet den nye studien.

Ikke bare ser gutta tøffere ut som gjeng enn hver for seg, men ny forskning tyder på at de også ser litt penere ut. (Foto: Colourbox.com)

Forskerne gjorde et eksperiment med over 130 studenter som deltagere. De ble vist bilder av 100 mennesker og ble bedt om å rangere dem etter hvor pene de var. Noen ganger var personen på bildet alene, andre ganger sammen med to til.

Både menn og kvinner ble rangert som penere på gruppebildet enn på bildet der de sto for seg selv.

Liten effekt

Men effekten var liten – de gikk fra å være 49 til 51 på forskernes attraksjonsskala der femti er helt gjennomsnittlig.

- Men noen av oss trenger all den hjelpen vi kan få, sier Edward Vul, en av de andre forskerne som var med på studien, i en pressemelding.

Kjekkasen Barney Stilton i TV-serien How I Met your Mother kaller det for cheerleader-effekten når man går på byen i samlet gjeng for å se penere ut. (Foto: iStockphoto)

De gjennomførte også andre eksperimenter, for eksempel et der gruppebildene ikke var ekte, men der de ulike personene var satt sammen i kollasjer med fire, ni eller 16 andre. Også da ble hver enkelt person sett på som penere enn når de var på et bilde helt alene.

Forskerne dannet seg også noen andre tanker om hva disse resultatene kan bety.

- Hvis gjennomsnittet er mer attraktivt fordi uskjønne særegenheter blir jevnet ut, så vil individer med komplementære trekk – for eksempel en person med smale øyne og en med store øyne – bli oppfattet som penere når de er sammen, sammenlignet med enn en gruppe mennesker som er likere hverandre, skriver forskerne i studien.

Referanse:

Drew Walker og Edward Vul, Hierarchical Encoding Makes Individuals in a Group Seem More Attractive, Psychological Science, oktober 2013 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS