Selvskadere har større risiko for å bli voldtatt

Undersøkelser av voldtektsofre viser at 15 prosent hadde arr fra gamle selvskader. Det tyder på at man må ta bedre vare på selvskadere.
12.6 2012 05:00


Når et ungt menneske skader seg selv med vilje, er det for å håndtere vanskelige følelser. Selvskaderen slipper unna følelsene et kort øyeblikk. Følelsene sitter imidlertid fremdeles i kroppen etterpå. Derfor må vedkommende skjære igjen og igjen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Jenter som er blitt voldtatt, sliter ofte med kraftige traumer. Men mange voldtektsofre har allerede psykiske problemer før overgrepet finner sted.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Anne Bugge, som er lege og arbeider ved Rettmedisinsk Institutt ved Syddansk Universitet.

Bugge har gjennomgått 387 personundersøkelser etter voldtekter eller voldtektsforsøk fra perioden 2007–2010. Her fant hun arr etter gamle selvskader hos 59 av ofrene, omkring 15 prosent.

– Det var faktisk enda flere som hadde arr, men det var bare 59 av kvinnene bekreftet at de skyldtes selvskader. Det er et ganske høyt tall, så det fikk meg til å se nærmere på saken, forklarer hun.

– Dette tyder på at selvskadende unge er en sårbar gruppe som vi bør holde bedre øye med. Vi må lære dem å unngå farlige situasjoner, sier Bugge.

Nesten halvparten kjente gjerningsmannen

De fleste av de 59 kvinnene var unge – mellom 13 og 20 år. Og nesten halvparten kjente gjerningsmannen – det var en kjæreste, venn, ekskjæreste eller kollega, forteller Bugge.

– Det er typisk unge, sårbare jenter som kommer ut i en vanskelig situasjon. En del av overgrepene skjer for eksempel i forbindelse med fester, hvor både offer og gjerningsmann har drukket alkohol, sier hun.

Selvskadende unge trenger hjelp

Det er ikke ingen enkelt faktor som fører til voldtektene. Undersøkelsen viste for eksempel at omkring 30 prosent av ofrene med selvskadende atferd hadde alvorlige psykiske problemer – som schizofreni, anoreksi eller depresjoner – før overgrepet.

Denne kunnskapen kan være med på hjelpe en sårbar gruppe som trenger hjelp fra skolen, hjemmet eller helsevesenet.

– Vi håper dette kan hjelpe med å forebygge voldtekt, sier Bugge.

Hun har fortsatt ikke publisert observasjonene sine. Først vil gjennomgå ytterligere 328 personundersøkelser, blant annet for å se om hun kan finne andre spor etter psykiske problemer.

Hvorfor skader noen seg selv?

Unge mennesker skader seg selv fordi det er blitt en løsning på vanskelige følelser. Det gjør at hun eller han et øyeblikk kan slippe de vanskelige følelsene. Følelsene sitter imidlertid fremdeles i kroppen etterpå. Derfor må vedkommende skjære igjen og igjen.

Jo lenger tid personen undertrykker følelsene, jo vanskeligere blir det å finne ut hva han eller hun egentlig føler.

Mange skjærer seg i armen, hvor sårene kan skjules med langermede gensere, armbånd, svettebånd eller bandasje, men noen går over til andre steder på kroppen – enten fordi det ikke lenger er plass på armene, fordi det ikke lenger gir den samme følelsen av forløsning eller fordi det er blitt vanskelig å skjule arrene.

Flest unge skader seg selv

Undersøkelser peker på at selvskading er langt mer utbredt blant jenter enn gutter, og at det særlig er unge jenter som skader seg selv.

Noen av de som starter i tenårene, fortsetter i mange år. Det finnes derfor også voksne selvskadere.

––––––––––––––––

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.